НОВИНИ

Гласуването за партийните субсидии беше отложено

Депутатите отложиха гласуването на намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лев. Причината - нямало доклад от бюджетната комисия. Въпреки това темата предизвика отново остри спорове в парламента.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:47, 21.06.2019
Чете се за: 03:09 мин.
У нас

Отлагането на намаляването на партийните субсидии беше поискано от НФСБ още вчера по време на бюджетна комисия с мотива, че до момента прекалено прибързано се коментирало, бил необходим дебат. Днес желанието им беше удовлетворено.

ОТ БСП смятат, че това не е отлагане, а приключване на темата с намаляването на партийните субсидии.

От ДПС настояха ГЕРБ да си спазват поетите ангажименти.

А управляващите отвърнаха: БСП са тези, които нямат нито едно предложение по тази тема.

;

Дългоочакваният финален дебат и окончателното намаляване на партийните субсидии от 11 на 1 лев така и не се състоя. Управляващите обясниха:

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Няма доклад, внесен от бюджетна комисия и в тази връзка нямаше как да се състои днешното гласуване на законопроекта на второ четене.

Патриотите са доволни от развръзката. Очакват заседанието на Коалиционния съвет след завръщането на премиера Борисов, за да кажат и своето мнение.

Валери Симеонов - Обединени патриоти, НФСБ: До момента прекалено прибързано се коментира, прекалено под емоция се обсъжда този въпрос, а той е много важен, защото може да доведе до ликвидиране на многопартийната демокрация в България. Препоръчваме едно така обсъждане в по-широк формат, но в Парламента с изслушване на всички аргументи и всички предложения.

БСП определиха отлагането като победа на здравия разум.

Румен Гечев -"БСП за България": Ние приведохме аргументи, че това, което предложи господин Борисов и разпореди на българския парламент да бъде осъществено е антиевропейски решения, антидемократични решения, които стреснаха и собствените му хора. Така че днешния ден е фиаско за Борисов.

А от ДПС изпратиха писмо на премиера. В него посочват аргументи: защо трябва да бъде прието предложението им при промяната на Закона за държавния бюджет във връзка с размера на с партийните субсидии,да се предвидят безплатни детски градини. Учудили се,че вчера на в Бюджетната комисия, предложението им било отхвърлено. Още повече, че само преди дни от парламентарната група на ГЕРБ припознали тези идеи по време на консултациите с ДПС.

Йордан Цонев - ДПС: В писмото си казваме, че ние отказваме да повярваме, че внесения лично от министър-председателя закон за изменение на закона за бюджета - грижата за българските деца може да е извън обхвата на този закон и призоваваме да реши коалиционните си проблеми така, че да не бъдат в ущърб на българските деца, да не бъдат в ущърб на българската наука, култура и образование.

Последваха декларации. Лидерът на БСП отсече: през последните седмици в политическия живот у нас имало подмяна. Официалното управляващо мнозинство на ГЕРб и обединени патриоти било подменено от скритото между ГЕРБ и ДПС.

Корнелия Нинова - председател на "БСП за България": Вашето справедливо искане за намаляване на партийните субсидии беше употребено и подменено с опит да се узакони купуването на политици и цели партии от олигарси чрез частно финансиране на партиите.

Без споразумение дори с коалиционните си партньори, с които управлява - "Обединени патриоти", управлява в кавички, без обсъждане в парламентарната група на ГЕРБ дойде в парламента и разпореди - 1 лев субсидия - разпореди го гръмко и с фанфари и днес го оттегли тихичко и с оправдания - нямало доклад от комисията.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. Според Тома Биков - левицата обвинявала управляващите в грехове, повечето спекулативни. И припомни, че именно ГЕРБ предложили субсидията да се намали на лев за глас. Имали готовност да гласуват, но от БСП настоявали за диалог.

Тома Биков - ГЕРБ: БСП са тези, които нямат нито едно предложение по тази тема. Те не казват за колко лева според тях трябва да получава на глас политическите партии. Почти всички останали политически сили в този парламент имат позиция по въпроса. БСП е тази, която няма.

Позицията на БСП е: ,,нека да се пазарим, нека да преговаряме, нека да обсъдим.'' И две години го обсъждаме това. И ние сме склонни да продължим да го обсъждаме. Но не приемаме да ни обвинявате, че по някакъв начин сме си правили някакви театри тука.

Промените в закона за държавния бюджет трябва да влязат за разглеждане на второ четене тогава, когато бъде готов докладът на бюджетната комисия.


;

И от партийни субсидии се стигна до самолети. Според БСП цялата пушилка била заради ЕФ 16, за които народа щял да плати 2,2 милиарда лева. И докато управляващите хвърляли прах, че ще се намали субсидията на лев - при огромен излишък в бюджета Министерството на финансите взема нов дълг.

От ГЕРБ отговориха: българският външен дълг намалява през последните 4 години като процент от БВП и стига до най-ниския държавен дълг в ЕС. Затова страна ни може да си позволи такива сделки, смята Тома Биков - защото страната има стабилна икономика и инвеститорите се доверяват да дават дълг на ниска лихва.


;

Коментарът на премиера по темата с партийните субсидии дойде от Брюксел. Бойко Борисов свиква коалиционен съвет за обсъждане на темата във вторник.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Бях възложил на нашите парламентаристи да се срещнат с тях, както и с Воля, ДПС и да кажат за нашето становище, което е съобразено с референдума и с над 2,5 милиона души. Не го направиха. Правилно реагираха обединени патриоти - сутринта ги чух всичките - и Валери, и Волен, и Каракачнов. Вторник в 9 часа ще се съберем на коалиционен съвет и ще ги изговорим всички тези работи. Ние сме се съобразили - ГЕРБ и с това, което сме говорили и преди две години, и преди 6 месеца, и преди, и сега. А ревност по предложенията - кой колко повече пари да похарчи държавата, за да станат безплатни колкото може повече неща - всички партии имат такива предложения. По-малко са предложенията как да съберем повече приходи в държавата. А това правим ние в правителството.

Ако на коалиционния съвет във вторник се постигне съгласие, се очаква промените в закона за държавния бюджет да влязат на второ четене в зала следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волен Сидеров: Няма никакви проблеми в управляващата коалиция
Волен Сидеров: Няма никакви проблеми в управляващата коалиция
Главчев: От ГЕРБ сме с последователна позиция за партийните субсидии
Главчев: От ГЕРБ сме с последователна позиция за партийните субсидии