НОВИНИ

Безплатни прегледи в Световната седмица за борба с глаукомата

Между 70 000 и 80 000 души в България страдат от очното заболяване глаукома, като само половината от тях знаят, че са засегнати от него и се лекуват. Това съобщават от Националната асоциация по повод Световната седмица за борба с глаукомата. Безплатни прегледи за диагностициране на коварната болест ще има през следващите 10 дни в повечето градове у нас.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:24, 07.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още
безплатни прегледи световната седмица борба глаукомата

Наричат глаукомата "тихият убиец", защото при ранния ѝ стадий няма симптоми и хората не усещат нищо, а когато болестта напредне и зрението се влоши - лечението вече не е толкова ефективно. Как все пак да се ориентираме, че нещо с очите ни не е наред и ни грози глаукома.

д-р Веселин Даскалов - офталмолог: Един от основните симптоми е честата смяна на очилата. Появяват се цветни кръгове около лампите, замъгляване на зрението сутрин и подобряване следобед, чувството за чуждо тяло в очите.

В напреднал стадий глаукомата е една от водещите причини за трайна загуба на зрението и необратима слепота.Затова ранното й откриване е изключително важно.

доц. Диди Казакова - офталмолог: Пациент, който е дошъл при нас в начална форма на болестта, ние с лечебните средства, с които разполагаме... стопираме заболяването. Затова колкото по-рано дойдат тези пациенти, толкова ефектът от лечението ще бъде по-голям и те ще запазят зрение до късна възраст.

Безплатни прегледи за глаукома ще има през следващите 10 дни в много градове на страната.За тях не е необходимо направление от джи пи. Достатъчно е да проверите в коя болница се правят и да си запишете час.

Очните лекари препоръчват, особено на хората след 50 години, задължително да извършват поне веднъж годишно профилактично изследване на зрението си и измерване на очното налягане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит в Москва
Патриарх Неофит в Москва
Мария Шарапова с положителна проба за допинг
Мария Шарапова с положителна проба за допинг