Председателят на Народното събрание Димитър Главчев запозна днес президента на Сърбия Александър Вучич с искането на жителите на Димитровград техният град да си върне старото име Цариброд, съобщи пресцентърът на НС. Председателят на парламента информира президента, че при разговорите си с представителите на българското национално малцинство са били поставени от тяхна страна няколко въпроса.

По отношение на името на Димитровград са отбелязали, че има две решения на общинския съвет в тази посока, но те няма как автоматично да бъдат приведени в действие без законодателна промяна. Президентът Александър Вучич заяви, че няма проблем това да стане факт, ако хората го желаят.

Димитър Главчев запозна президента и с желанието на жителите на Босилеград да бъдат създадени условия за привличане и задържане на инвеститори в общината. Наскоро, според тях, български инвеститор, който е осигурявал 100 работни места с потенциал за 250 такива, е напуснал града. Президентът Вучич се ангажира да продължи търсенето на възможности за привличане на инвестиции в този район на страната.

Тема на разговора беше и изграждането на пътна инфраструктура. Александър Вучич посочи, че остават още 12 км. от магистралата София - Димитровград - Ниш от сръбския участък и до май той ще бъде готов. Отбелязано беше, че магистралата ще облекчи развитието на бизнеса и туризма в региона.

Димитър Главчев: Сърбия изпълнява поетите ангажименти към българското малцинство

Димитър Главчев: Сърбия изпълнява поетите ангажименти към българското малцинство

Сърбия изпълнява поетите ангажименти към българското национално малцинство, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев в Димитровград и...