НОВИНИ

Главна инспекция по труда напомня за опасностите при работа в горещо време

Работодателите трябва да предприемат мерки за безопасна работа при червен и оранжев код за опасно време, напомнят от Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда.

bnt avatar logo
от БТА
09:37, 29.06.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света
главна инспекция труда напомня опасностите работа горещо време

При червен или оранжев код за опасни метеорологични явления, при работа на открито работодателите трябва да преценят доколко високите температури застрашават живота и здравето на работещите и да предприемат мерки за минимизиране на рисковете.

Мерките включват създаване на подходяща организация на работния процес, включително осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност; осигуряване на подходящо работно облекло и на места за почивка; осигуряване на питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности за възстановяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма.

В закрити помещения работодателите са длъжни да поддържат оптимална температура. При работа на закрито градусите през топлия период трябва да бъдат между 18 и 25, като стойностите варират според типа работа - лека, средна или тежка. Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, но има определени и изключения. Според тях при много високи температури навън, в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса.

Контрол върху микроклимата в предприятията се осъществява както по сигнали, така и в рамките на планирани проверки. Той е приоритет и при контролната дейност в строителството и в селското стопанство, където основно се работи на открито, пише в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безработицата в Монтана, Видин и Враца е намаляла значително за година
Безработицата в Монтана, Видин и Враца е намаляла значително за година
Евростат: Над четвърт милион българи се чувстват самотни
Евростат: Над четвърт милион българи се чувстват самотни