НОВИНИ

Главните инспектори протестираха с искане за по-високи заплати

Служители на Регионалната здравна инспекция в Добрич и Варна излязоха на протест днес с искания за по-добри условия на труд и адекватно заплащане. Исканията им са отправени в декларация, адресирана до министъра на здравеопазването.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Н.Няголова, Н.Чавдаров
16:46, 15.03.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Обидени от ниското заплащане, служителите в РЗИ Варна излязоха на протест с фишовете си.

Йонка Иванова - инспектор в РЗИ-Варна: “Чисто получаваме ето 100 лева аванс и 378-478 лева е чистото, което влиза в джоба ни всеки месец."

"Как издържате с тази месечна заплата?"

Йонка Иванова - инспектор в РЗИ-Варна: "Ами, не можем да издържим, ако разчитаме само на себе си.“
Веселина Божилова - синдикалист в РЗИ-Варна: “С увеличението на минималната работна заплата 60 процента от работещите в РЗИ се оказаха на минимална работна заплата и хора с 30 години трудов стаж са с 513-516 лева.“

Здравните инспектори от Добрич също изразиха своето недоволство.

Красимир Георгиев – главен инспектор в РЗИ – Добрич: “Аз съм с 12-годишен професионален опит на минимална заплата – 3 лева над минималната заплата. Да ви кажа честно, за абсолютно нищо не стигат.”

Като държавни служители обаче, здравните специалисти нямат право на друга работа. Освен това натовареността им е изключително висока особено през летния сезон. Всеки ден са на път, а командировъчни не получават.

Дияна Донкова - главен инспектор в РЗИ – Добрич: “Имаме ограничен финансов и човешки ресурс за изпълняване на обема задачи, който непрекъснато расте. Ние не можем да си задържим обучените кадри, не можем да привлечем и новозавършили инспектори.”

Служителите в инспекцията са обидени от реакцията на здравното министерство, което едва в навечерието на протеста им изпрати нови разчети за заплати. Според тях обаче възнагражденията им ще се вдигнат едва с около 60 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Тригодишни ефективни присъди за убийството на художника Цветомир Христов
​Тригодишни ефективни присъди за убийството на художника Цветомир Христов
ДРУГИТЕ новини: Награди на София филм фест
ДРУГИТЕ новини: Награди на София филм фест