НОВИНИ

Главният архитект е невинен

Няма да има наказания в общинската администрация за случая със съборения тютюнев склад, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев. Според него не може да се търси отговорност от главния архитект Румен Русев, тъй като и до днес не е дошла заповед от Министерството на културата, че съборената сграда е паметник на културата.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ 2 Пловдив
21:00, 10.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

През 2014 година от Института за недвижимо културно наследство отговарят на запитване на Общината за десет обекта с неизяснен статут в централната градска част, че се работи за отстраняване на грешките по тях. Сред тези сгради е и събореният тютюнев склад. До днес обаче Общината няма заповед от института, която да оказва кои са паметници на кутурата.

"Документалната преписка е законосъобразна. Това е. Няма никаква причина да търсим вина в главния архитект. Изобщо не си го помисляме това нещо", заяви Иван Тотев, кмет на Пловдив.

Върху сградата има възбрана, заради неизплатени дългове към Община Пловдив. Те са около 17 500 лева, а за такива суми не се прибягва до опис на възбраненото имущество с цел продажба.

Много е жалко, че такава красива сграда е разрушена, отбеляза новият посланик на Израел - Н.Пр. Ирит Лилиан, която бе гост в Пловдив и огледа съборения склад.

"Ние вярваме в съхраняването на ценностите, в запазването на културното наследство за поколенията. Понякога се правят грешки и ние вярваме в кмета на Пловдив, Общината и в гражданите, които са грижовни към наследството, че тези грешки ще бъдат поправени", добави тя.

Действията по събаряне на сградата не са били съгласувани и с EVN, стана ясно след сигнал от дружеството. Работници днес разчистваха отломките по разпореждане на Окръжната прокуратура, за да освободят затрупан трафопост, който захранва близката болница, жилищни и търговски сгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив с почетен знак на Шалом
Пловдив с почетен знак на "Шалом"
Oпасна километрична отсечка без тротоари
Oпасна километрична отсечка без тротоари