НОВИНИ

Главният прокурор иска Бойко Рашков отново да бъде изслушан в НС

Законът за Специалните разузнавателни средства не предвижда Националното бюро за контрола им да получава информация за съдържанието на подслушаните разговори. Това каза главният прокурор в отговор на обвиненията на шефа на бюрото Бойко Рашков, че прокуратурата отказва такъв достъп. Според Наказателно процесуалния кодекс това са доказателствени средства и те са следствена тайна, достъп до която имат прокурора и разследващите органи, поясни Сотир Цацаров.

Явор Симов
от Явор Симов
17:40, 15.12.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Главният прокурор е поискал председателят на Националното бюро за контрол на Специалните разузнавателни средства Бойко Рашков отново да бъде изслушан пред ресорната парламентарна комисия.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Защото в медиите и в редица медийни изяви г-н Рашков твърди много тежки обвинения. Тези тежки обвинения трябва да получат отговор. Аз не мисля, че отговорът на тези тежки обвинения трябва да бъде даден в стила на г-н Рашков. Не от неуважение към медиите, а от уважение към институциите и държавността.

Цацаров настоява още на изслушването да бъдат поканени всички членове на бюрото, и то да стане пред медиите. Той отрече да е издавал заповед, с която да се забранява на прокурорите да дават информация на бюрото. Точно обратното - по искане на Бойко Рашков издал указание за всички прокуратури.

Сотир Цацаров - главен прокурор: В това указание изрично е записано, че на членовете на бюрото се оказва пълно съдействие, включително с достъп до документи и помещения.

Законът ясно казва кои органи имат право на достъп до записите от подслушването.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Има съответна забрана по НПК, не можеш да контролираш процедурите, ако си воден и от любопитство какво са си говорили обвиняемия и свидетеля. Това не е работа на бюрото.

За да е пълна информацията относно използването на СРС-тата главният прокурор предлага да се направи единен регистър и той да бъде базиран именно в Националното бюро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потребители на социални услуги с благотворителен коледен базар в Благоевград
Потребители на социални услуги с благотворителен коледен базар в Благоевград
За да избегне стачките, „Райънеър“ ще признае пилотските синдикати
За да избегне стачките, „Райънеър“ ще признае пилотските синдикати