НОВИНИ

Главният прокурор иска единна съдебна практика за престъпленията по пътищата

Главният прокурор ще внесе искане във Върховния касационен съд за изготвяне на тълкувателно решение и за уеднаквяване на съдебната практика по отношение но престъпленията по пътищата. Това заяви в Пловдив Сотир Цацаров по повод на протеста на почернени майки през миналата седмица и случаите с прегазване на пешеходци по пешеходни пътеки.

bnt avatar logo
от БТА
16:26, 15.04.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
главният прокурор иска единна съдебна практика престъпленията пътищата

Върховната касационна прокуратура е обединила всички спорни въпроси по много обществено значими казуси, свързани с престъпления по транспорта.

Главният прокурор каза, че искането за изготвяне на тълкувателно решение ще бъде внесено в понеделник и цели да обхване всички спорни въпроси около такива казуси.

От прокуратурата настояват за уеднаквяване на противоречивата съдебна практика, свързана с наказателната отговорност и случаите на смекчаването й, когато пешеходците имат вина.

Целта е налагането на единна практика и постановяването на справедливи съдебни решения, свързани с престъпленията по транспорта.

За съдебното решение по широко обсъждания случай "Кари" в Пловдив, при който ученичка бе прегазена на автобусна спирка от гръцки студент, главният прокурор каза, че е внесъл искане за възобновяване на делото и се очаква решението на Върховния касационен съд.

По отношение на разделянето на Висшия съдебен съвет Сотир Цацаров заяви, че той е бил против такова решение. В него е виждал опити за изваждане на прокуратурата от съдебната власт.

Цацаров допълни, че настоящото решение според него е позитивното решение, което ще даде възможност както на съдии, така и на прокурори да решават своите кадрови, дисциплинарни и кариерни въпроси отделно и конкретизира, че съдии ще решават за съдии, а прокурори ще решават за прокурори.

Това за прокурорската и следователската гилдия е много по-добро, посочи главният прокурор. Според него, отсега нататък това повишава изключително много отговорността на отделните колегии.

В Пловдив Сотир Цацаров присъства за отчета на прокуратурата от Апелативния район в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идеалният президент трябва да е мъж между 40-50 години
Идеалният президент трябва да е мъж между 40-50 години
Над 800 кг хашиш бяха открити в района на остров Корфу
Над 800 кг хашиш бяха открити в района на остров Корфу