НОВИНИ

Главният прокурор поиска депутатски имунитет заради изнудване за суджук

Депутат от ГЕРБ изнудвал бизнесмен от Добрич за тонове суджук като злоупотребявал с името на премиера. Борисов дори не подозирал, съобщи Цацаров. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на народния представител Живко Мартинов. Срещу народния представител са събрани данни за извършени престъпления в общо пет направления.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:27, 21.07.2017
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Проверката започва през април след сигнал на бивш служител на МВР до главния прокурор. Според събраните в нея данни от 2012-а година насам търговец от Дорбич е бил притискан от Живко Мартинов поне 6-7 пъти с обяснението, че е бил включен в списък на лица, които трябва да подпомагат политическата дейност на партията. И с предупреждение - че в противен случай бизнесът му ще бъде смачкан.

Бизнесменът предал 4 тона суджук, 60 килограма телешка пастърма и филе „Елена“.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Проверката е показала, че дори един суджук не е достигнал до министър-председателя.

От прокуратурата отказаха да съобщят името на изнудвания. Цацаров обясни, че Мартинов си поискал от него още мека мебел, климатична стена, сглобяеми гаражи и система за видеонаблюдение, които вместо в партийната централа, се оказали в личния офис на депутата.

Ръководен служител в МВР бил атакуван от Мартинов с разнообразни искания.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Анулиране на фиш, неправомерно освобождаване на камиони с незаконен строителен материал, за извършване на полицейски действия спрямо хора, които дължали пари на Мартинов за пшеница.

Главният прокурор разказа още, че депутатът е направил неуспешен опит чрез натиск в различни институции, включително като се подправят експертизи - да прикрие зам.-министър за катастрофа с двама загинали от 2014-а година.

Живко Мартинов е инженер по професия и е вече втори мандат депутат от Добрич, избран от листата на ГЕРБ. Той обяви, че ще се откаже от имунитета си. Той се изказа в парламента, преди да стане ясно за какво евентуално ще бъде разследван, затова и коментарът му не беше конкретен.

Живко Мартинов, депутат от ГЕРБ: Доброволно се отказвам от имунитета си. Има група хора, които от няколко месеца пишат жалби срещу мен, това са от левия спектър, понеже губят 11 години в Добрич, таят към мен неприязън и това е в основата. Част от тези хора, които ме клеветят имам заведени дела. Друга част от тях ми дължат наеми, защото съм 28 години в частния бизнес, имам неразплатени наеми, дори фирмите са продадени на хора в неравностойно положение, на роми.
Живко Мартинов, депутат от ГЕРБ: Те са пуснали жалба в ДАНС, ходих, дадох обяснение, те хората не знаеха за тези неща, имам документи за тези неща, сумите са големи. Те са на трите ми фирми, имоти които са дадени под наем и не са разплатени, това е.

Това е десето искане на имунитет на народен представител, което главният прокурор внася в 44-тото НС. Установеното от прокуратурата - е потвърдено и от паралелна проверка на ДАНС - справка постъпила на 17-и юли до министър-председателя.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заместник-председателят на ЕК присъства на първата копка на нов лъч на метрото
Заместник-председателят на ЕК присъства на първата копка на нов лъч на метрото
Вирджиния Петрова се казва съдията по делото за КТБ
Вирджиния Петрова се казва съдията по делото за КТБ