Главният прокурор Сотир Цацаров сезира повторно парламента с искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване на народния представител Георги Михайлов заради извършено от него данъчно престъпление.

На 8 ноември миналата година Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на Михайлов за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на „СБАЛХ“ ЕАД.

Михайлов даде съгласието си за възбуждане на наказателно преследване срещу него. Софийска градска прокуратура образува наказателно производство, а главният прокурор възложи разследването да се проведе от Национална следствена служба.

На 26 юни 2019 г. Националната следствена служба привлече като обвиняем Георги Михайлов за безстопанственост с мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 15 000 лв.

Наказателната отговорност на Михайлов е ангажирана за това, че в периода 31.07.2015 г. - 18.04.2017 г. в гр. София като длъжностно лице - изпълнителен директор на „Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания“ ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, от което са последвали значителни щети за предприятието в размер на 164 106 лв., като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

В хода на разследването са събрани доказателства и за извършено от Георги Михайлов данъчно престъпление, заради което главният прокурор отправя повторно искане към НС за отнемане на депутатския имунитет.