НОВИНИ

Главният прокурор поиска проверка за язовир "Бели Искър"

Сотир Цацаров е изпратил писмо с тревожни констатации за състоянието на язовирите на премиера Бойко Борисов, който го оповести в началото на заседанието на Министерския съвет.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:04, 22.11.2017
Чете се за: 02:04 мин.
У нас

Писмото е свързано с направените проверки по язовирите в последните години. От държавното обвинение заявиха, че са започнали процедура, която може да завърши с глоба за министъра на регионалното развитие заради бездействие. От регионалното министерство вече са разпоредели на Софийска вода да поддържа по ниско ниво на язовира, докато не бъде извършена реконструкцията на стената. На този фон проверка на прокуратурата показва, че над половината язовири у нас са в частично неизправно състояние.

Проверката се прави заради поредицата наводнения, които напоследък отнеха човешки животи. Дали ще бъдат наложени наказания зависи от контролните органи, които според прокуратурата бездействат. Така порочния кръг се затваря и проблемите, трупани от години се задълбочават.

Проблемът с опасните язовири у нас е познат от години. По всичко личи, че бездействието на институциите по темата продължава. Поне така твърдят от държавното обвинение.

Последните данни, които показват, че близо 42 % са годни за експлоатация. Близо 10 % са в предаварийно състояние. Изправните язовири са около 32 %.

Според прокуратурата над 200 язовира у нас са опасни за хората. 80 са язовирите в предаварийно състояние. Враца, Плевен и Велико Търново са областите с най-много язовири в аварийно състояние.

На този фон няма наказани за неизпълнени предписания. Вместо да бъдат глобени на нарушителите са издадени нови предписания. Само в 11 случая агенцията по метрология и технически надзор е направила опит да санкционира нарушители. При новите предписания на агенцията не е имало и краен срок за изпълнение на предписанията. Оттам се оправдават с непълна правна уредба. Според прокуратурата обаче агенцията има правомощията да налага санкции.

Ася Петрова, заместник на главния прокурор при Върховно-административната прокуратура: Отново повтарям, че се касае за тежко укоримо бездействие на компетентните назад във времето компетентни органи, които са били повече. Сега единственият компетентен орган е Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, което бездействие е довело до това състояние на язовирните съоръжения. Опитваме се да мотивираме контролните органи в рамките на нашите правомощия да си изпълнят задълженията. Считаме, че законовата регламентация е достатъчно ясна.

Отговорността кой да направи реконструкцията на язовир Бели Искър се прехвърля между няколко институции - концесионерът Софийска вода, Столичната община и областната управа. Започва процедура, която може да завърши с глоба за министъра на регионалното развитие и благоустройството за това, че не са предприети действия по укрепването на язовира. Днес столичният кмет заяви, че има няколко проекта за реконструкция, но последната дума имал областния управител, тъй като язовирът е държавен. От регионалното министерство са разпоредели на Софийска вода да поддържа по ниско ниво на язовира, докато не бъде извършена реконструкцията на стената.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Има проблеми, които са констатирани и точно затова са подготвени тези проекти, за да бъде укрепена и по-скоро реконструирана язовирната стена. Проектите са на различна стойност. Ние ще съдействаме и ще подкрепим с всичко, с което може, защото ангажимента на концесионера е поддръжката, текущата поддръжка, а това е капиталов разход капиталова инвестиция и затова сме се договорили, че това ще бъде извършено от областния управител.


;
Петьо Велев - директор инженерни и строителни дейности в "Софийска вода": Трябва да успокоим хората. Опасност няма. Има предписание, което е дадено към концесионера водното ниво да бъде поддържано с 2 метра по-ниско от проектното максимално такова, което концесионера спазва абсолютно на 100 %. Съответно има и система, която следи движенията на стената в реално време и на базата на отчетите можем да кажем, че стената е в едно добро състояние. Така че риск към днешна дата няма. От регионалното министерство уточняват, че предстои експертен съвет да определи най-доброто техническо решение за ремонта на стената от изготвените проекти.

От държавната агенция по метрологичен и технически надзор отказаха коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицейската приемна в Шекер махала - готова до края на ноември
Полицейската приемна в "Шекер махала" - готова до края на ноември
Увеличават се доходите и инвестициите в Пловдив
Увеличават се доходите и инвестициите в Пловдив