НОВИНИ

Главният прокурор поиска съдействие от Европа за Цветан Василев

Главният прокурор сезира две европейски институции във връзка с тромавата процедура за екстрадицията на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:39, 09.02.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Близо година и половина българските власти нямат официален отговор от Сърбия. Цветан Василев е обвинен задочно за източването на 206 млн. лева от фалиралата КТБ и за безстопанственост.

От септември 2014-та прокуратурата няма официална информация от сръбските власти по искането за екстрадиция на Цветан Василев. Затова Цацаров сигнализира Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността за възникнали трудности във връзка с приложението на Европейската конвенция за екстрадиция. И настоява за спешно разглеждане на казуса.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Задължение на всички държави членки, които са подписали Европейската конвенция за екстрадиция да уведомяват молещата държава за решенията на своите национални съдилища. Липсата на отговор представлява процесуална пречка за приключване на това разследване.

В писмото на главния прокурор се посочва, че са изпратени няколко писма с напомняне до сръбския министър на правосъдието, а също и втора молба за екстрадиция - към която са прибавени нови доказателства. Цацаров отбелязва, че става въпрос за нетрадиционно дълъг срок, който надхвърля разумното време за произнасяне. Последната публична информация по случая е от март миналата година. Тогава стана ясно, че искането за екстрадиция на Василев е било уважено на първа инстанция. Пет дни по-късно Апелативният съд в сръбската столица отмени това решение и върна делото.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Междувременно са изпратени още две молби за правна помощ до сръбските власти, свързани с призоваването на Цветан Василев, за да бъдат изчерпани всички възможности за редовното призоваване на лицето, за което знаем със сигурност, че се намира на територията на Сърбия.

Арнаудова обясни, че след като бъдат изчерпани всички възможности за довеждането на Цветан Василев, обвинението ще може да бъде внесено в съда задочно.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Разследването е на финалната права - но трябва да изпълним процедурите на закона, за да не бъде атакувана прокуратурата, че не е спазила правилата и процесуалните гаранции за защита на правата на обвиняемите лица.

По неофициална информация, прокуратурата обмисля да раздели мегаразследването КТБ, по което има общо 15 обвиняеми, на няколко по-малки дела - за по-голяма бързина и процесуална икономия. Двегодишният срок за разследване изтича през лятото.


От пресслужбата на сръбското правосъдно министерство заявиха, че са само посредник между съдебните органи на двете държави.

От ведомството отказаха да коментират дали са получили 2-те писма от нашия главен прокурор и защо не са отговорили, съобщи специално за БНТ от Белград Ели Юрукова.

На въпрос - докъде е стигнала процедурата по екстрадиция, от Висшия съд в Белград казаха, че ще предоставят информация след допълнителна проверка

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките фермери блокираха и пътя Атина - Солун
Гръцките фермери блокираха и пътя Атина - Солун
Ислямска държава извърши атентат в Дамаск
"Ислямска държава" извърши атентат в Дамаск