прокурор предложи да бъде отнето българското гражданство, предоставено по натурализация на двама чужденци - единият роден в Египет, другият в Йерусалим. Това е третото предложение на Сотир Цацаров за отнемане на гражданство само за последните три месеца. Предишните му две бяха за шестима чужденци.

Роденият в Йерусалим Сахм Яги е получил българско гражданство с Указ на вицепрезидента на републиката на 24 април 2018 година. Преди това пред правосъдното министерство той защитил правото си да стане български гражданин като представил документи за значителна инвестиция чрез закупуването на държавни ценни книжа.

На същото основание, но на 8 юни 2018 година, с Указ за българско гражданство от вицепрезидента се сдобива и роденият в Гиза, Египет Омру Дасуки. Проверка на ДАНС, започнала през пролетта на тази година установява, че към днешна дата Яги и Дасуки не поддържат инвестицията си, въпреки изискването на закона, получилите българско гражданство като инвеститори да продължават развитието на бизнеса си минимум още две години. Агентите решили да продължат проверката и установили, че двамата дори са прекратили инвестиционната си дейност малко след като получили одобрение за българско гражданство, но преди издаването на Указите, с които то им е предоставено.

Проверките на лицата получили българско гражданство срещу инвестиции беше разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров през пролетта. През юни обвинител номер едно поиска отнемане на гражданството на трима руснаци и един казахстанец, които през 2008 година доказали инвестициите си с фалшиви документи. Месец по-късно беше поискано отнемане на гражданството на още двама - този път заради фиктивни инвестиции.

В началото на годината пък Европейската комисия предупреди България и още няколко държави, че даването на гражданство срещу инвестиции увеличава риска от пране на пари, корупция и укриване на данъци.