В разследване, по което са използвани специални разузнавателни средства срещу командира на Военно-въздушните сили ген. майор Цанко Стойков, има висока степен на вероятност за съпричастност на президента Румен Радев към престъпление. То касае укриване на документи, свързани с проверка на антикорупционната комисия срещу Десислава Радева.

Прокуратурата публикува разговорите на Стойков и мъж, за който се предполага, че е президентът. Това стана часове след като главният прокурор съобщи, че има образувано досъдебно производство свързано с държавния глава. В отговор Президентът призова Гешев да обяви мотивите си за отправеното вчера искане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, свързано с имунитета му.

Според главния прокурор текстът не дава отговор на въпроса в кои случаи може да започне разследване срещу президента. Следва хронологията на събитията.

Часове преди прокуратурата да обяви конкретните разкрития по разследването, свързано с президента, обвинител номер едно съобщи защо е поискал позицията на конституционните съдии, но без да влиза в детайли.

Прокуратурата пусна разговори, заради които Гешев пита за имунитета на Радев

Прокуратурата пусна разговори, заради които Гешев пита за имунитета на Радев

Съдържанието на разговорите разкрива, че са по повод проверка на КПКОНПИ по отношение на съпругата на президента Десислава Радева. Наблюдаващите проку...

Иван Гешев - главен прокурор: Единственото, което мога да кажа е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващите прокурори, които са видяли в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на чл.103 от Конституцията и са изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам КС. Наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането до КС. Не съм се срещал с президента вчера, няма да коментирам повече.

Изказването на Гешев дойде, докато президентът отчиташе работата си пред медиите. Румен Радев призова главния прокурор да обясни мотивите си и посочи очакванията си от него.

Прокуратурата: Данните, уличаващи президента, са в СРС срещу командира на ВСС

Прокуратурата: Данните, уличаващи президента, са в СРС срещу командира на ВСС

Прокуратурата публикува записани разговори със специални разузнавателни средства на началника на военно-въздушните сили ген. Цанко Стойков. В единия о...

Румен Радев - президент: Г-н Гешев сам трябва да обяви мотивите за това искане до КС. Нямам идея за конкретен случай, защото аз съм убеден, че не съм вършил нищо нередно. От главния прокурор, разбира се, очаквам старание и в реалната борба с корупцията, там, където тя има най-голяма хранителна среда - крупните обществени поръчки, а напоследък всъщност големи проекти и без обществени поръчки. Неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите, не определени бизнесмени и т.н.

Държавният глава посочи и защо иска конституционни промени.

Румен Радев - президент: Моят мотив не е насочен срещу прокуратурата, моят мотив винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава.
Позиция на прессекретариата на президента относно разпространените СРС-тата

Позиция на прессекретариата на президента относно разпространените СРС-тата

Прессекретариатът на държавния глава няма как да коментира съдържанието на записи, направени чрез СРС и разпространени от прокуратурата, нито да потвъ...

Премиерът отказа да коментира искането на главния прокурор до Конституционния съд.

Бойко Борисов - министър председател: Това не е моя тема, защо ще ме питате мене?

Сега на ход е Конституционният съд.

Президентът каза, че ще следи развитието на делото и очаква съдиите да се ръководят от принципите, заложени при създаването на Конституцията.