НОВИНИ

Главният секретар на МВР потвърди за операцията срещу незаконни мигранти

По телефона, за "По света и у нас" Георги Костов каза, че съвместната операция на ДАНС, МВР и Прокуратурата е започнала в 6 часа сутринта.

главният секретар мвр потвърди операцията незаконни мигранти
bnt avatar logo
от БНТ
10:32, 13.05.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Става дума за съвместна операция на МВР и ДАНС под надзора на Прокуратурата, поясни за БНТ Главния секретар на МВР Георги Костов. Тя е започнала в 6 часа днес (13 май, 2016 г.)

- Насочена е по противодействие на незаконна миграция, незаконно проникнали в страната лица, на територията на цялата страна. Доста мащабна е - участват близо 1500 служители на ДАНС и МВР, - каза Георги Костов.

Задържани са около 50 лица без документи за самоличност, не говорят български и биха могли да бъдат причислени към рискова категория. Службите проверяват какъв е техният статут и дали са незаконно проникнали.

- Целият път на незаконната миграция през страната е изключително важен, - увери Главният секретар на МВР и посочи, че през последната година са имали доста успешни реализации и по турската граница, и във вътрешността на страната и по изходите за Сърбия и Македония.

Георги Костов, Главен секретар на МВР: Това дава съвсем реална и обективна картина какво е нивото на незаконно проникналите в страната защото както много пъти сме казвали не можем категорично да кажем, че границата ни е затворена. Тя не е била и никога такава. Важно е всички незаконно проникнали в страната да бъдат установени. Да бъдат регистрирани, да бъде установено дали има някакъв терористичен риск от тяхното присъствие в страната. След това към тях да се вземат необходимите адекватни мерки. На някои се предоставя убежище. Други биват екстрадирани. В крайна сметка, незаконно проникналите следва да бъдат установени и привеждани в центровете на миграция.

Сигнали имаме достатъчно, имаме добра комуникация с хората, които живеят в граничната зона, посочи Георги Костов. Той припомни, че през април се е провела кампания със съдействието на граничните общини и представители на местната власт.

- Общо взето, направена е координация и местните хора имат телефоните за бързи контакти с нашите местни структури по места. Дадени са им алтернативни контакти, а не единствено и само през 112. Проведоха се доста срещи с представители на местната власт. по тяхна инициатива, на местната власт, проведени бяха и много срещи в граничните райони с представители на обществеността. Мисля, че имаме отвореност на МВР към структурите на гражданското общество и това неминуемо ще даде резултат, - обобщи Главният секретар на МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази картина струва 8 милиона долара
Тази картина струва 8 милиона долара
Пролетно почистване в Пловдив
Пролетно почистване в Пловдив