НОВИНИ

Главният секретар на МВР: Причината за катастрофата на АМ "Тракия" е комплексна

По последна информация общо 31 души са пострадали в тежката верижна катастрофа на магистрала "Тракия" тази сутрин". От тях възрастна жена е с опасност за живота. Тя е настанена в "Пирогов" и в момента й се извършва интервенция, за да бъде спасен живота ѝ. Това съобщи в студиото на "Още от деня" главния секретар на МВР Младен Маринов.

bnt avatar logo
от БНТ
18:55, 05.07.2017
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

По думите му, причината за катастрофата може да се каже, че е вследствие на гъста мъгла, но има данни и за дим, който е от близко сметище. Там преди една седмица беше възникнал пожар, а и трудно се гаси, защото продължава едно дълго тлеене. Така, че е възможно и задимяването да е причина за инцидента. Като цяло данните са за гъст облак мъгла, което се вижда и от снимките в медиите, заснети с дрон. Причината е комплексна, обясни комисар Маринов.

гл. комисар Младен Маринов - главен секретар на МВР: Водач на автомобил, който е карал с висока скорост по магистралата е навлязъл в гъсто задимена и без видимост зона, натиснал е рязко спирачки и в следствие автомобилите зад него са го ударили и така се е получила верижната катастрофа. По отношение на скоростта, трябва да се изчакат сложните авто-технически експертизи, но при всички положения, това е една подсъзнателна реакция - управлява автомобил и влез рязко в зона, в която не възприема околната среда, натиска спирачката.

Другата верижна катастрофа е в обратната посока. По същия начин ТИР навлиза в облака, натиска пак рязко спирачки и автомобилите, които се движат зад него не успяват да спрат и така се предизвиква още една верижна катастрофа. Движението е възстановено, има известни затруднения на мястото, където се извършват процесуално-следствени действия, каза още гл. комисар Младен Маринов.

;

Главният секретар на МВР поздрави колегите си, които са били на протеста, за професионалния им празник.

Младен Маринов призна, че те имат право да протестират, защото системата за сигурност има нужда от подобряване на условията за работа. Той напомни, че много полицаи са прекарали три дни в Асеновград при условия и оборудване, с което малко хора биха издържали. Въпреки това, по думите му, те са опазили обществения ред в града, а с това и в страната. Маринов подчерта, че протестите днес са преминали при изключителен ред и с цивилизовано изнасяне на посланията във връзка с проблемите.

На въпрос какво ще прави министерството при положение, че протестиращите заявиха, че протестират за решаването на проблемите, Младен Маринов каза, че е оптимист и че Народното събрание работи по проблемите с промените в Закона за МВР: той изтъкна решението на депутатите да дадат на полицаите левовата равностойност на униформите, които с години не са им били осигурявани.

По отношение на исканията на полицаите да получат увеличение на заплащането до края а годината, както и да бъде направен нов закон за МВР, Младен Маринов отново подчерта, че колегите му имат право да настояват и за това, защото заслужават по-добро възнаграждение. Що се отнася до възможността това да стане, "наистина това е по политическа преценка". Маринов не смята, че протестът е политизиран.

"Смятам, че колегите имат чисто професионални искания", е неговото мнение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световни лидери пристигат за срещата Три морета
Световни лидери пристигат за срещата "Три морета"
4 соларни инсталации спестяват пари на община Сливо поле
4 соларни инсталации спестяват пари на община Сливо поле