Ерусалим е свещен град и територия за трите световни религии. Всяко решение за оспорвания статут трябва да бъде в рамките на дипломатически преговори между палестинския и израелския народ, както и с ООН. Това се посочва в позиция от Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България по повод за казуса с Ерусалим.

В позицията Мюсюлманското изповедание изразява своето безпокойство от възникналия пореден конфликт. Създалият се напрегнат процес засяга юдеите, християните и мюсюлманите по целия свят.

"Близкият изток е буре с барут, а фитилът е Ерусалим. Световният мир е в огромна опасност. Във времена, в които светът е толкова нестабилен, а глобалният тероризъм е във възход, тази постъпка би подхранила фанатизма и насилието", заявяват от Главното мюфтийство.

И посочват, че едностранните актове няма да спомогнат за мирното разрешаване на конфликта, който датира от десетилетия и търси решение.
Главното мюфтийство изразява също позиция на безпокойство и подканва световните лидери за диалог под егидата на ООН.

Доналд Тръмп изпълни намерението си да признае Ерусалим за столица на Израел

Доналд Тръмп изпълни намерението си да признае Ерусалим за столица на Израел

Американският президент Доналд Тръмп изпълни намерението си да признае Ерусалим за столица на Израел в слово, произнесено малко след 20 ч. българско в...

Светът реагира на решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел

Светът реагира на решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел

Решението на Тръмп е потенциална заплаха за регионалната стабилност, коментира Ройтерс. Френският президент Макрон изрази съжаление за станалото. Още...