Варненският апелативен съд определи 10 000 лева парична гаранция за първия машинист Димитър Михнев, управлявал влака, който дерайлира в Хитрино. При инцидента загинаха 7 души и 29 бяха ранени, повече от 50 къщи и сгради бяха частично или напълно разрушени. Съдът потвърди и липсата на каквато и да е мярка за втория машинист - 60-годишният Радослав Петков.

Варна

41-годишният Димитър Михнев е обвинен, че по непредпазливост е причинил смъртта на 7 души и е предизвикал телесни повреди на много други. Той е в ареста в Шумен и не се яви в съда днес. Адвокатите настояваха да бъде пуснат на свобода с аргумента, че той не може да се укрие, доказал е, че съдейства на следствието, а и сам е потърсил психиатрична помощ след преживения от катастрофата шок. Той беше привлечен като обвиняем, след като съдебно-техническата експертиза показа, че влаковата композиция се е движела с два пъти по-висока скорост от разрешена 40 км/ час при навлизане в гара Хитрино. Това е потвърдено и от много свидетели, сред които и служители на гара Хитрино. Съдът реши да не налага по-тежка мярка на втория машинист - Радослав Петков, който беше пуснат още от окръжния съд в Шумен. Петков присъства на днешното заседание, но отказа да коментира решението на съда.

Защитата на Петков уточни, че мъжът не е имал правомощия да определя скоростта по време на фаталния курс на 10 декември. Той дори е предотвратил още по-тежки последствия, като се е отправил към края на влаковата композиция и е затегнал спирачките на последните два вагона.

Ивайло Йорданов, адвокат на Радослав Петков
Делото е изключително сложно и всяко едно мнение необосновано от моя страна на този етап би навредило на клиента ми. Считам обаче, че засега съдът правилно успява да анализира обстоятелствата по делото.

Адвокатът на Радослав Петков обясни още, че тъй като гарата е с обратен наклон е можело да има далеч по-тежки последствия от катастрофата.

Главният машинист на влака от Хитрино в ареста, помощникът му - на свобода

Главният машинист на влака от Хитрино в ареста, помощникът му - на свобода

Главният машинист на авариралия влак в Хитрино, 40-годишният Димитър Михнев остава в ареста. Това реши Шуменският окръжен съд. За помощника му, 64 год...