НОВИНИ

Пуснаха под гаранция от 10 хиляди лева главния машинист от влака-убиец в Хитрино

Варненският апелативен съд определи 10 000 лева парична гаранция за първия машинист Димитър Михнев, управлявал влака, който дерайлира в Хитрино. При инцидента загинаха 7 души и 29 бяха ранени, повече от 50 къщи и сгради бяха частично или напълно разрушени. Съдът потвърди и липсата на каквато и да е мярка за втория машинист - 60-годишният Радослав Петков.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
15:59, 03.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

41-годишният Димитър Михнев е обвинен, че по непредпазливост е причинил смъртта на 7 души и е предизвикал телесни повреди на много други. Той е в ареста в Шумен и не се яви в съда днес. Адвокатите настояваха да бъде пуснат на свобода с аргумента, че той не може да се укрие, доказал е, че съдейства на следствието, а и сам е потърсил психиатрична помощ след преживения от катастрофата шок. Той беше привлечен като обвиняем, след като съдебно-техническата експертиза показа, че влаковата композиция се е движела с два пъти по-висока скорост от разрешена 40 км/ час при навлизане в гара Хитрино. Това е потвърдено и от много свидетели, сред които и служители на гара Хитрино. Съдът реши да не налага по-тежка мярка на втория машинист - Радослав Петков, който беше пуснат още от окръжния съд в Шумен. Петков присъства на днешното заседание, но отказа да коментира решението на съда.

Защитата на Петков уточни, че мъжът не е имал правомощия да определя скоростта по време на фаталния курс на 10 декември. Той дори е предотвратил още по-тежки последствия, като се е отправил към края на влаковата композиция и е затегнал спирачките на последните два вагона.

Ивайло Йорданов, адвокат на Радослав Петков
Делото е изключително сложно и всяко едно мнение необосновано от моя страна на този етап би навредило на клиента ми. Считам обаче, че засега съдът правилно успява да анализира обстоятелствата по делото.

Адвокатът на Радослав Петков обясни още, че тъй като гарата е с обратен наклон е можело да има далеч по-тежки последствия от катастрофата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манюел Валс представи политическата си програма
Манюел Валс представи политическата си програма
Киргизкият гражданин отрече да е замесен в нападението в Истанбул
Киргизкият гражданин отрече да е замесен в нападението в Истанбул