НОВИНИ

“Гледай с дробовете си”

С внимание следим каква храна ядем и каква вода пием, но рядко се замисляме за въздуха, който дишаме. По този повод днес във Варна се проведе среща- дискусия на тема “Гледай с дробовете си”. Организатори са Общественият център за околна среда и устойчиво развитие в града, както и Грийнпийс - България.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна М. Малева, Г. Христов
17:05, 28.09.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Варна е шестият град в страната, в който се организира среща, посветена на чистота на въздуха. На нея специалистите се постараха да повдигнат завесата около това кои са най- честите източници на замърсяване и да дадат конкретни съвети за ограничаването на негативните ефекти.

Теодора Стоянова - организатор на кампанията:
“Ние като индивиди, това, което можем да направим е да слезем от автомобилите, да ползваме повече градски транспорт, велосипеди, да помислим какви горива използваме, когато се отопляваме.”

Досега проблеми със замърсяването на въздуха във Варна нямаше, но през зимата основен замърсител са фините прахови частици, категорични са специалистите. Точно за това беше създаден Проектът “Прахоброяч” в края на миналата година.

Теодора Стоянова - организатор на кампанията:
“Създадохме едни устройства, така наречената “Гражданска наука”, тоест самите граждани могат да използват инструменти, технологии, иновации и във ежедневието си за решаването на даден проблем, устройства, които могат да замерват фини прахови частици във въздуха и могат да кажат какво е състоянието на въздуха в момента.”

След Варна, специалистите ще гостуват в Стара Загора, а от следващата година идеята е да влязат в училищата и детските градини, където да накарат най- малките да се замислят какъв въздух дишат и какво могат да направят, за да подобрят неговото качество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК с мерки за незаконното съдържание в интернет
ЕК с мерки за незаконното съдържание в интернет
Интернет гигантите свидетелстват за руска намеса в американските избори
Интернет гигантите свидетелстват за руска намеса в американските избори