НОВИНИ

Гледайте по БНТ2 филмов портрет за неврохирурзите Стефан и Николай Габровски

Днес в поредицата "Съвременници" БНТ 2 ще излъчи филмов портрет на двама от най-известните български лекари - професорите Стефан и Николай Габровски. Те са признати авторитети в една от най-трудните области на медицината - неврохирургията. Автор на документалния филм "Двамата Габровски" е Екатерина Генова, а режисьор е Росен Елезов. Премиерата му ефира на БНТ 2 е тази вечер в 21:45 часа, веднага след регионалните новини.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
21:18, 28.11.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Няколко часа преди премиерата си на малкия екран, документалният филм "Двамата Габровски" беше представен пред публика в Столичната библиотека. Залата се оказа малка за всички, дошли на премиерата. Филмът разказва не просто историята на двама успели българи, а това какъв отпечатък оставя професията върху хората, избрали да посветят живота си на нея.

Проф. Стефан Габровски
"Наистина тази професия заслужава повече. По-голямо признание от обществото. Някак си бяхме очернени по най-различни причини - правилни или неправилни, но вярвайте ми лекарската гилдия заслужава по-голямо внимание и уважение от обществото.
"Защо прегърнахте идеята за този филм?"

Проф. Николай Габровски
"Първо, смятам, че идеята да се направи подобна поредица е изключително добра. Всички ние се оплакваме, че има твърде много лоши новини и всеки от нас вижда в ежедневието си, че има и добри неща, които се случват при това всеки ден, но някак си те като че ли не се показват на широката публика, не са слагани толкова на показ. В този смисъл тази идея абсолютно я прегръщам и винаги съм смятал, че трябва, особено една обществена телевизия, да дава достъп именно на по-широк кръг от хора до подобни - да ги нарека просто позитивни неща."
"Работата Ви като директор на БНТ 2 е по-различна от тази, с която сте започнали в началото. Какво отново ви връща на снимачния терен?"

Екатерина Генова - автор на филма и директор на дирекция "БНТ Свят и региони"
"Каузата, че трябва да правим филми за хората, които допринасят за това нашият живот да бъде по-добър, хората, които правят такива дела в своите професионални области, че ни карат ние самите да се чувстваме горди като българи. Имам и една лична причина. Аз съм тук пред вас благодарение на лекарите в тази клиника."

И баща, и син Габровски са приели професията лекар не като препитание, а като призвание. Изгубеният живот нарушава съня им, но спасеният им се усмихва в очите не само на пациентите им, но и на техните деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сметната палата отчете нарушения в кампанията за местните избори
Сметната палата отчете нарушения в кампанията за местните избори
Ловци на протест, искат оставката на областния управител на област Пловдив
Ловци на протест, искат оставката на областния управител на област Пловдив