БНТ посвещава специално студио на откриването на 44-ия парламент. "Новият парламент" с интересни събеседници и преки включвания от Народното събрание започва в 8:30 до 10 часа, с водещ Милена Цветанска. Камерите на националната телевизия са разположени във и около сградата на Народното събрание. Ще ви покажем всички гледни точки, първи заявки и коментари на политиците. Тържественото заседание започва в 10 часа, а БНТ ще го предава на живо. Очаква се речи да произнесат партийните лидери, които да определят приоритетите си за мандата. Има съгласие, че национален приоритет ще бъде българското председателство на Европейския съюз.

От изнесено студио, непосредствено до Народното събрание, Милена Цветанска ще коментира началото на работата на новоизбрания парламент с гостите Росен Карадимов (Институт за икономически напредък), Петър Николов (Институт за дясна политика), Димитър Аврамов (политолог), Димитър Стоянович (сценарист и историк) и Мира Баджева (журналист).

Зрителите на обществената медия пряко ще проследят първото заседание, което по традиция се открива от най-възрастния народен представител. В 44-то Народно събрание това е журналистът Тома Томов. Следва клетвата, която официално ще положат всички депутати. Днес предстои да бъде избран и новият председател на българския парламент и неговите заместници.

За преките включвания от пленарната зала, кулоарите и входа на Народното събрание ще работят репортерите на БНТ Надежда Василева, Десислава Маркова, Илина Бисерова, Милена Кирова и Вера Александрова.

В специални репортажи за зрителите ще бъде направена виртуална разходка из парламента, вдигайки завесата за неизвестни още факти за 44-то Народно събрание. За първи път обществената медия ще покаже чрез 3D анимация и новата пленарна зала „Света София“, в която народните представители се очаква да започнат да работят през 2018 година.