НОВИНИ

Смяната на властта (обзор по минути)

България вече има ново правителство - кабинетът "Борисов 3" положи клетва пред Народното събрание. БНТ предаде пряко събитията от Президентството, Народното събрание и Министерския съвет.Към 9.00 часа сутринта кандидатът за министър-председател Бойко Борисов връчи на президента Румен Радев своето предложение за структурата и състава на новия кабинет. След като депутатите от 44-тото НС гласуваха новия кабинет "Борисов", служебният кабинет предаде властта на новото правителство на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет.Предлагаме Ви обзор по минути на събитието от днешния ден:

Смяната на властта (обзор по минути)
bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 04.05.2017
Чете се за: 01:55 мин.
У нас

Депутати и бъдещи министри започнаха да пристигат в Народното събрание. На влизане кандидатът за министър на спорта Красен Кралев оцени кабинета като добър и експертен като каза, че очаква пълен мандат.

;

Кандидатът за министър-председател Бойко Борисов пристигна на "Дондуков" 2, където връчи на президента изпълнения мандат за съставяне на правителството.

;

Освен министър-председател, кабинетът ще включва 4 заместник-министър председатели. Борисов изброи пред президента всички бъдещи министерства и кандидатите за тях. Създава за министерство за председателство на Съвета на Европейския съюз, а Министерството на земеделието и храните вече ще Министерство на земеделието, храните и горите.

;

Президентът каза, че ще издаде указ, с който предлага на Народното събрание да избере предложения състав на кабинета и пожела успех. В 11 ч. предстои гласуването в Парламента.

;

След като връчи изпълнения мандат, Бойко Борисов пристигна в Народното събрание, но не пожела да говори пред журналистите на входа.

;

Държавният глава Румен Радев издаде указ, с който предлага на Народното събрание да избере Бойко Борисов за министър-председател на Република България. На основание на предложения от Вас състав на правителство изразявам готовност да издам указ, с който да предложа на 44-ото Народно събрание да Ви избере за министър-председател на Република България, заяви президентът Румен Радев и пожела успех на новото правителство.

;

Започна заседанието на 44 НС, което трябва да гласува указа на президента за структурата и състава на новото правителство.

;

От трибуната пръв говори председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той представи биографична справка на кандидата за министър-председател Бойко Методиев Борисов.

;

На трибуната излезе Бойко Борисов, който представя структурата и състава на кабинета. Намираме се в исторически момент за света и Европа, страната ни се нуждае от отговорност, сигурност, по-добро настояще и успешно бъдеще. Преодоляваме различията си, продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция, каза Борисов и благодари на служебното правителство за всичко свършено за българското председателство на Съвета на ЕС. БВП ще достигне 120 млн. лв.,1500 лв средна заплата и 650 лв. минимална, обеща Борисов. Социалните помощи ще се обвържат със заетост.

;

По протокол - след гласуване, кандидат-министрите, които не са депутати, бяха допуснати в пленарната зала.

;

Депутатите в 44 НС избраха със 133 гласа "за" и 100 "против" за министър-председател Бойко Борисов, подкрепяйки го така за трети мандат.

;

Народното събрание гласува структурата на бъдещия Министерски съвет със 134 гласа "за" и 100 "против".

;

Преди гласуването на състава на кабинета, Димитър Главчев покани в пленарната зала Негово Светейшество патриарх Неофит.

Съставът на новия Министерски съвет беше приет със 133 гласа "за" и 101 "против".

;

Премиерът и новите министри положиха клетва. В залата прозвучаха националният химн и химнът на Европейския съюз.

;

Председателят на НС Димитър Главчев връчи клетвени листове на новия кабинет и закри пленарното заседание.

;

В Министерския съвет започна официалната церемония по предаване на властта между служебното и новоизбраното редовно правителство.

;

В Гранитната зала на Министерския съвет започна церемонията, на която служебният кабинет ще предаде властта на новото правителство.

Служебният премиер Огнян Герджиков поздрави Бойко Борисов с избирането му за трети път за министър-председател както и екипа на неговия кабинет. За да стане това факт, трябваше да бъдат проведени честни и демократични избори, защото, ако те не бяха такива, може би не вие щяхте да бъдете премиер, каза Герджиков на церемония по встъпване в длъжност на редовното правителство.

;

Предстои в отделните ведомства министрите от служебното правителство да предадат властта на наследниците си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гардиън: Тереза Мей обяви война на Брюксел
"Гардиън": Тереза Мей обяви война на Брюксел
Извънредна среща на Еврогрупата за Гърция
Извънредна среща на Еврогрупата за Гърция