НОВИНИ

Гледайте НА ЖИВО: Празничната програма на БНТ за 3 март

Българската национална телевизия ще отбележи Деня на Освобождението на България с 4-часовия формат „Ние сме България“. Специалното предаване започва в 7:55 часа в празничния ден и ще бъде предавано на живо в програмите на БНТ 1 и БНТ Свят. Водещи са Александра Гюзелева, Димитър Стоянович и Горан Благоев.

Гледайте НА ЖИВО: Празничната програма на БНТ за 3 март
bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 03.03.2018
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Извънредното студио, посветено на 140-годишнината от Освобождението, ще предложи на зрителите преки включвания както от България, така и от Румъния. Камерите на обществената телевизия ще предават на живо от Шипка, където в църквата „Рождество Христово“ ще бъде отслужен благодарствен молебен от българския патриарх Неофит и руския патриарх Кирил, в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и президента на Република България Румен Радев. След това предстои официалната церемония в подножието на върха, превърнал се в символ на Освобождението.

Точно в 10:55 часа започва военният ритуал за издигане на Националния трибагреник пред Паметника на Незнайния воин в София.

БНТ ще отведе зрителите в Стара Загора, за да покаже уникален първообраз на националното ни знаме и ще проследи на живо как специално изработен трикольор преминава през целия град. По време на включването от Панорамата „Плевенска епопея“, зрителите ще видят и уникални кадри от честване на Деня на Освобождението на 3 март 1927 година.

Обществената медия ще бъде и в Букурещ, за да покаже местата, свързани с историята на българските революционери. Зрителите ще научат на кой бележит българин е случайно намерената там паметна плоча и в коя местност опълченците са направили своите фотографии, останали в историята.

В предаването ще бъдат разказани неизвестни факти за Освобождението, снимки и исторически свидетелства, запазени в семейните архиви на много българи. И още: коя е най-популярната финландска песен и защо тя е свързана с България.

Репортерите на националната медия ще обобщят най-важното от празничния ден в новинарските емисии „По света и у нас“ по БНТ 1 и „България днес“ по БНТ 2.

От 18:30 часа БНТ по традиция ще предаде на живо от пл. „Народно събрание“ тържествената заря-проверка по случай Националния празник на Република България. В програмата на БНТ 1 е включен още концерт на Гвардейския представителен духов оркестър от 15:30 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца от Плевен изработиха най-дългото знаме в България
Деца от Плевен изработиха най-дългото знаме в България
На 3 март България отбелязва националния си празник!
На 3 март България отбелязва националния си празник!