НОВИНИ

Съвместна пресконференция на Бойко Борисов и Михай Тудосе

Правителствата на България и Румъния проведоха днес съвместно заседание в двореца Евксиноград, след което премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе дадоха съвместна пресконференция.NEWS.BNT.BG Ви предостави възможност да гледате събитието на живо.Вижте цялата пресконференция във видеото

bnt avatar logo
от БНТ
12:23, 03.10.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Страната ни разглежда това заседание като продължение на дългогодишните изключително добри отношения между България и Румъния, както помежду им, така и в рамките на ЕС.

Заседанието приключи с подписването на двустранни документи в областта на транспорта, енергетиката, труда и социалната политика, вътрешните работи и икономиката.

;

След заседанието премиерът Борисов заяви пред журналистите, че с Румъния са подписали 5 спогодби.

"Ще работим главно по изграждането на инфраструктура, мостове или хидроенергийни съоръжения. Ще избираме едно от двете. Настояваме за още един мост на Русе - там стават задръствания, лесно е за изпълнение, проектираме път Русе-Велико Търново. Пазарът е неизчерпаем, ще направим обезпечени търговски къщи, ще си партнираме с Румъния, за да покрием неограничения арабски пазар. Темата за Дунавската стратегия може да придобие реални измерения, както и Черноморската стратегия. Ще се подкрепяме взаимно", каза Борисов.
;

От своя страна румънският премиер Тудосе заяви, че двете страни са много важни за Европейския съюз и трябва да продължим работа по кохезионната политика и общата земеделска политика, без да се пренебрегва общата европейска сигурност.

По думите му Румъния и България предлагат на ЕС една от най-безопасните граници.

"Сътрудничеството по отношение на реда може да ни служи за модел и мисля, че максимум до една година ще бъдем в Шенгенското пространство", каза още Тудосе

Румънският премиер призова този тип срещи да не бъдат събитие само по себе си, а да бъдат нещо нормално, да се срещат ежемесечно на равнище министър-председатели.
"Намираме се на една река разстояние", каза Тудосе.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираха остров Вануату заради опасност от вулкан
Евакуираха остров Вануату заради опасност от вулкан
Гръцките медии стачкуват
Гръцките медии стачкуват