Петият епизод от европейската обиколка на БНТ ТАКСИ ще се излъчи в четвъртък, 21 януари, от 22:30 часа по БНТ1. Очаквайте филма "Франция за българи и роми"!

В него ще видите: защо Франция ни връща българските роми, какво може да накара зрял мъж да срича като първолак, защо българи предпочитат Франция пред родината си и какво е България за еврокомисаря по правосъдие и въпросите на малцинствата. Ето и героите ни:

"Кола, снимка, куфар..."


"Франция инвестира в държавите, откъдето ромите идват, за да ги задържи там."


"Политиците в Румъния имат интерес от слабо интегрирани малцинства, за избори!"


"И изборът пред мен е да си призная или да си тръгна с гордо вдигната глава".


"В Перник няма много хора дето да говорят английски и френски:)"


"Да ви поканим на танц?"


Филмът е заснет в периода 4-6 октомври 2015 година в Лион, Франция.

Епизодът е част от проекта "Парламентът на Европа".

КАКВО ОБЕЩАХМЕ:

През 2015 година предаването кандидатства с проект към БНТ и беше одобрено за съфинансиране по Програмата на Европарламента за изследване на конкретните проблеми на европейските граждани и техните държави, обмен на опит и добри практики, популяризиране на работата на европейските институции, ангажиране на гражданите в политическия и социалния живот на общността и особено младите, представяне на целите на Стратегия 2020. За целта БНТ ТАКСИ планира обиколка на 8 страни-членки на Европейския съюз - Румъния, Унгария, Австрия, Германия, Франция, Испания, Италия, и Сърбия, която е със статут на кандидат. Обещахме всяко предаване да съдържа свободни разговори с личните истории на българи, живеещи в чужбина, на местни хора - представители на бизнеса, хора на културата, позициите на местните и на европейските институции.

КАКВО НАПРАВИХМЕ:

29 дни път - 10 хиляди километра - 8 държави - 200 часа заснет материал - десетки разговори с граждани от всички страни-членки на Евросъюза и не само - разговори с японци, американци, австралийци, иранци и сирийци - интервюта с еврокомисари, заснети специално за БНТ ТАКСИ.

Това са филмите, излъчени досега:

Линк към първия ни филм от Румъния.

Вторият епизод от Унгария

Трета серия от Австрия

Очакваме вашите коментари във Фейсбук: https://www.facebook.com/TAXIBNT/