НОВИНИ

Обща пресконференция след срещата ЕС -Турция във Варна

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, българският премиер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайп Ердоган дадоха съвместна пресконференция след ключовата среща на върха ЕС-Турция във Варна. Пресконференцията можехте да проследите на живо по БНТ1 и онлайн тук. Излъчването приключи

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 26.03.2018 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас

"Една среща, която беше заредена с голямо напрежение, събитията в света се редят непрекъснато в различни посоки и то не позитивни. Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция вътре на тази среща", това каза по време на пресконференцията след срещата ЕС - Турция във Варна премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Аз съм благодарен и на тримата, че се опитахме около това, което ни обединява да говорим, без да се пропусне нито една тема, която касае и България, и Европа. И на срещите, които имах по отделно - и с президента Ердоган, и с Юнкер, поставихме всички теми - като се започне от тракийските бежанци, изселници, и всичко това, което във вътрешен план ни беше поставяно съм го поставил, разбира се, отговорите - има и доста претенции от турската страна, но това, което се договорим в комисии, в работа, в срещи, надявам се до юни да имаме повторна такава, да чистим една по една темите, тъй като от много, много десетилетия, те не само, че не са решени, не са поставяни, както трябва и затова и няма решения до ден днешен.

;

"Нека първо благодаря на премиера Борисов, че беше домакин на срещата ЕС-Турция. Тя е от изключително значение. Миналата година се съгласихме да активизираме диалога с Турция по различни теми. По тази за бежанците оставаме изключителни партньори", това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Благодарим на Турция, че са осигурили приют на близо 3 млн. бежанци и че полагат усилия за тях. Ние поддържаме ангажимент да поддържаме тези усилия, каза Туск. По думите му Турция трябва да поддържа демокрацията:

Доналд Туск: Искаме да насърчим турция да работи със Съвета на Европа, за да не бъдат ощетявани човешките права. Добрите двустранни отношения са важен аспект, който е част от процеса на присъединяване. Все още съществуват някои притеснения в Егейско море, както и по задържане на граждани на ЕС.

Туск каза още, че е била дискутирана борбата с тероризма, като лидерите на ЕС са изразили опасения по повод действията на Турция в Африн. Насилието и разселването там трябва да бъде спряно, призова той.

Има трудности, но се надявам да поддържаме нашето партньорство, допълни Доналд Туск.



;

Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения между ЕС и Турция да е останал в миналото. Това каза турският президент Реджеп Ердоган.

Турция изпълнява своите ангажименти, начело с грижата за сирийските бежанци, както и борбата с тероризма. Имаше ангажимент от страна на ЕС за финансова помощ в размер на 3 млрд. евро, но до момента сме получи само 1.8 млрд. Надявам се с втория транш да получим подкрепата, която ще улесни техния живот, каза турският президент.

По отношение на митническия съюз също имаме очаквания и ги поставихме. Преговорните глави, които са от полза за двете страни, трябва час по-скоро да бъдат обсъдени. Затруднение създават двустранните спогодби, специално обърнахме внимание на тези за сухопътния транспорт, допълни той.

По темата сигурност Ердоган каза, че към момента Турция е цел за редица терористични организации, с които се бори в границите и извън границите на страната. Унищожихме около 3000 терористи от ДАЕШ, тези операции допринасят за сигурността и на Европа. Очакваме силна подкрепа, коментира той.

Уважаваме човешките права и свободи, това се казва и от народа ни, който се стече по улиците при опита за преврат.

Страните от ЕС са стратегически партньори и ще бъде грешка Турция да бъде изолирана, ние сме динамична страна с младо население, имаме трайни икономически връзки, допълни още Ердоган.



;

Много съм щастлив, че успявам, надявам се, че е така, да допринеса за климат на доверие между ЕС и Турция, заяви по време на пресконференцията председателят на ЕК Жан - Клод Юнкер.

"Понякога ми се налагаше да ставам, да се разхождам из стаята, тази част от срещата няма да разказвам", допълни той.

Турският народ е един велик народ, често много смел и към когото изпитвам голямо уважение и възхищение, обясни Юнкер.

Жан - Клод Юнкер, председател на ЕК: Ние искаме Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС и ние трябва да поддържаме един искрен и честен диалог, за да задълбочим това, което ни сближава и да намерим разрешение за това, което ни разделя.

Вярвам, че Турция и ЕС правят голяма грешка като описват различията, които ни разделят, каза Юнкер.

Жан - Клод Юнкер, председател на ЕК: Никога не говорим за общите неща, които могат да ни обединят и които ни правят партньори. С нашите турски приятели имаме много общи интереси и много предизвикателства, на които трябва да отговорим заедно. Ние споделяме геостратегически интереси, свързани със сигурността и в енергийното снабдяване. Никога не говорим за това, че сме работили заедно и Европа дава своя финансов принос, своя проект, даден от Европейската банка за инвестиции. Вярвам, че първото осигуряване на газ ще дойде от Турция през 2018 година и в Европа от 2020г.
Ние също така се срещнахме с общи предизвикателства в борбата срещу тероризма - това е съвместно задължение, което засяга както Турция, така и ЕС в еднаква степен. Единствено обединени ще успеем да се справим с това ужасно бедствие - тероризмът.

Бих искал намесата в Сирия да става винаги съобразно международното право, коментира Юнкер.

Жан - Клод Юнкер, председател на ЕК: По отношение на миграцията - всичко не е идеално, но споразумението, което успяхме да сключим между Турция и ЕС се оказва много ефикасно, що се отнася до резултатите, които могат да се проверят.

Жан - Клод Юнкер, председател на ЕК: Много бежанци,идващи от Турция към европейския континент - много са намалели - с 87% - и това е заслуга на турската република, която успя да подслони на своята територия много милиони идващи от Сирия. Това доказва, че Турция, когато трябва да даде пример по отношение на солидарността, наистина го прави и доказва своята солидарност с ЕС. Положи много усилия, нещо, за което можем да й благодарим."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от Пловдив преглеждат безплатно за рак на гърдата
Лекари от Пловдив преглеждат безплатно за рак на гърдата
Пожарникари ще проверяват търговски центрове, туристически обекти и храмове
Пожарникари ще проверяват търговски центрове, туристически обекти и храмове