Отбелязваме 132 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В цялата страна днес ще се проведат възпоменателни церемонии и чествания. Кулминацията ще е тази вечер в Пловдив на площад Съединение, където от 20.30 часа започва тържествена заря-проверка. В София представителни подразделения на Националната гвардейска част ще поднесат венци пред Мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг в 11.30 часа. Половин час по-късно пред президентството ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Преди да се включи в официалните чествания за деня на Съединението гвардейският духов оркестър ще е специален гост на БНТ. Може да се присъедините към празника и да чуете изпълненията на гвардейците на живо като дойдете в 10:00 часа на улица "Сан Стефано" 29 пред сградата на Българската национална телевизия.

Всичко, което се случва там ще ви покажем пряко и в "Денят започва". Празничното издание на предаването днес продължава до 10:30 часа. Подготвили сме ви и редица малко известни, но важни истории с дата 6-ти септември 1885-та година.