Шестият епизод от европейската обиколка на БНТ ТАКСИ ще се излъчи днес, в сряда, 27 януари, от 22:20 часа по БНТ1. Очаквайте филма "Испания, България - Европа. За хората и рибите."

Ето и героите в него:

"България иска да стане като Испания отпреди 15 години".

"В Барселона ни събра протест срещу българско правителство. Сега сме семейство".


"За самите испанци - да. Но когато българин дойде тука, не можеш да сложиш дори главна буква на думата "криза".


"Тук тези, които напускат дома, са родителите!"


Мариан Тейсен, еврокомисар - заетост и социални въпроси: "Накрая всички ще бъдем по-добре, но трябва да работим здраво".

"Те ги целуват, ние ги ядем. Искам бананите да са като въздуха".


Филмът е заснет в периода 8.10.-10.10. 2015 година в Барселона, Испания. Епизодът е част от проекта "Парламентът на Европа".

КАКВО ОБЕЩАХМЕ:

През 2015-година предаването кандидатства с проект към БНТ и беше одобрено за съфинансиране по Програмата на Европарламента за изследване на конкретните проблеми на европейските граждани и техните държави, обмен на опит и добри практики, популяризиране на работата на европейските институции, ангажиране на гражданите в политическия и социалния живот на общността и особено младите, представяне на целите на Стратегия 2020 .За целта БНТ ТАКСИ планира обиколка на 8 страни-членки на Европейския съюз - Румъния, Унгария, Австрия, Германия, Франция, Испания, Италия, и Сърбия, която е със статут на кандидат. Обещахме всяко предаване да съдържа свободни разговори с личните истории на българи, живеещи в чужбина, на местни хора - представители на бизнеса, хора на културата, позициите на местните и на европейските институции.

КАКВО НАПРАВИХМЕ:

29 дни път- 10 хиляди километра- 8 държави - 200 часа заснет материал- десетки разговори с граждани от всички страни-членки на Евросъюза и не само - разговори с японци, американци, австралийци, иранци и сирийци- интервюта с еврокомисари, заснети специално за БНТ ТАКСИ.

Това са филмите, излъчени досега:

Линк към първия ни филм от Румъния.

Вторият епизод от Унгария

Трета серия от Австрия

Четвърти епизод в Германия

Пета серия: Франция за българи и роми

Очакваме вашите коментари във Фейсбук