НОВИНИ

Гледайте "Сляпата Вайша" тази вечер по БНТ1

Часове ни делят от началото на 89-ата церемония по връчването на Оскарите. Тази година събитието в Лос Анджелис ще бъде по-специално за всички българи, защото сред номинираните е и българинът Теодор Ушев. Неговият филм "Сляпата Вайша" е сред претендентите за статуетката в категорията за късометражен анимационен филм. А тази вечер само зрителите на БНТ ще могат да видят "Сляпата Вайша" от 20.45 ч. За вълнението преди най-важното събитие в света на киното разказва Айше Сали.

гледайте сляпата вайша вечер бнт1
bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 26.02.2017
Чете се за: 01:20 мин.
Още

История за момиче с кафяво и зелено око, лутащо се между носталгичното минало и неспокойносто бъдеще. За Вайша, която не може да види какво се случва днес, но и за всеки човек, неспособен да живее тук и сега. Разказа я Георги Господинов, Теодор Ушев ѝ придаде образ, а музиката на Никола Груев-Котарашки допълни въздействието. Днес обаче лутането във времето отстъпи място на вълнението, защото "Сляпата Вайша" след няколко часа може да спечели "Оскар".

Теодор Ушев, аниматор: Аз по принцип никога не си представям, че ще се спечеля. Това ме спасява от разочарование и този път няма да направя изключение. Не съм мислил речи, ще импровизирам нещо. Надявам се, че емоцията няма да ми изиграе лоша шега.
Георги Господинов, писател: Вълнението дори не е затова дали ще вземем или не награда, а дотолкова, че "Слята Вайша" видя бял свят и е там, където вече и ние с Теодор Не можем да я настигнем".
Никола Груев - Котарашки, композитор: "Никой не знае какво ще се случи тази вечер, но ако ме питате за моето лично усещане, то е че първата номинация може би ще е и първия български "Оскар".

Въпреки че е представител на Канадския филмов борд, най-големите американски издания пишат за българските корени на Теодор Ушев. И независимо дали ще си тръгне от Лос Анджелис със статуетка, успехът на филмът му вече завладя Холивуд.

Теодор Ушев, аниматор: "Изведнъж се оказа, че това е най-популярният ми филм. Много хора ни поздравиха, много членове на академията ми казаха, че са гласували за нас. Отначало имах усещането, че тръгнахме като абсолютни аутсайдери. В момента това, което се случва е, че ние се движим плътно втори до този който е лидер на групата".
Никола Груев - Котарашки, композитор: "Хора, които не бяха чували за това, което правим, се докоснаха до нашето изкуство. Тази песен много пасва на филма понеже самата история е смесица от модерно с традиционна приказка, самата техника, която използва Тео".
Георги Господинов, писател: "В крайна сметка всеки един от нас е "Слята Вайша" - всеки от нас живее с миналото и бъдещето едновременно. Ние през цялото време се опитваме да ѝ съберем очите".

Тази вече обаче "Сляпата Вайша" ще ни събере през телевизора. Защото броени часове преди началото на Оскарите филмът ще прозвучи на български в родината на своите създатели. Гледайте "Сляпата Вайша" от 20:45 ч. За да пожелаем заедно успех на Теодор Ушев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двамата германски археолози, отвлечени в Нигерия, са освободени
Двамата германски археолози, отвлечени в Нигерия, са освободени
В Германия се извършват близо 10 антимигрантски атаки на ден
В Германия се извършват близо 10 антимигрантски атаки на ден