НОВИНИ

​Глоба на шофьор предизвика безредици в грузинския град Батуми

Стотици протестираха в подкрепа на шофьор, който бил задържан от полицията, защото недоволствал от наложеното му паричното наказание. Демонстрантите обвиняват полицаите в превишаване на правата.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:02, 12.03.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Около 30 ранени, над 40 арестувани - такава е равносметката от нощта на гнева в Батуми - вторият по големина град в Грузия. Протестът, който започна като спонтанна мирна демонстрация в подкрепа на задържания шофьор, прерасна в ожесточени сблъсъци между демонстранти и полицаи.

Гневът на жителите на Батуми се засили от ареста на още 6-ма души, които искали да защитят глобения шофьор.

Протестиращите се опитаха да атакуват полицейски участъци и подпалиха полицейски автомобилии. Няколко сгради избухнаха в пламъци.

Георги Мгебришвили, вътрешен министър на Грузия: Всички лица, които взеха участие и са организатори на този вандалски акт, ще понесат цялата строгост на закона.

Демонстрантите замеряха полицаите с камъни. В отговор - срещу тях спецчастите използваха гумени куршуми и сълзотворен газ. За да спре ескалиращото насилие, вътрешният министър нареди задържаните по-рано да бъда освободени.

Според протестиращите напоследък полицаите са започнали да налагат неоснователни и прекалено високи глоби. Правозащитни организации твърдят, че полицията в Грузия е една от най-строгите институции в бившия Съветски съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да защитим сигурността си в киберпространството?
Как да защитим сигурността си в киберпространството?
Избират творби за Международното биенале на стъклото
Избират творби за Международното биенале на стъклото