Стотици протестираха в подкрепа на шофьор, който бил задържан от полицията, защото недоволствал от наложеното му паричното наказание. Демонстрантите обвиняват полицаите в превишаване на правата.

Около 30 ранени, над 40 арестувани - такава е равносметката от нощта на гнева в Батуми - вторият по големина град в Грузия. Протестът, който започна като спонтанна мирна демонстрация в подкрепа на задържания шофьор, прерасна в ожесточени сблъсъци между демонстранти и полицаи.

Гневът на жителите на Батуми се засили от ареста на още 6-ма души, които искали да защитят глобения шофьор.

Протестиращите се опитаха да атакуват полицейски участъци и подпалиха полицейски автомобилии. Няколко сгради избухнаха в пламъци.

Георги Мгебришвили, вътрешен министър на Грузия: Всички лица, които взеха участие и са организатори на този вандалски акт, ще понесат цялата строгост на закона.

Демонстрантите замеряха полицаите с камъни. В отговор - срещу тях спецчастите използваха гумени куршуми и сълзотворен газ. За да спре ескалиращото насилие, вътрешният министър нареди задържаните по-рано да бъда освободени.

Според протестиращите напоследък полицаите са започнали да налагат неоснователни и прекалено високи глоби. Правозащитни организации твърдят, че полицията в Грузия е една от най-строгите институции в бившия Съветски съюз.