НОВИНИ

Глоба от 50 лева за изхвърлен фас в Пловдив

Глобите за изхвърлен фас вече са факт. В Пловдив само за половин година са издадени 50 фиша. Санкцията за нарушителите е 50 лева.

bnt avatar logo
от Златка Далчева
09:43, 30.09.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Близо година вече откакто наредбата действа в Пловдив. За последните шест месеца над 50 са издадените фишове за изхвърляне на цигара на улицата.

БНТ: Защо го направихте?

- Несъзнателно.

Несъзнателно или не, нарушителите до седмица трябва да платят глобата в общината в противен случай стават длъжници на Националната агенция по приходите.

Таня Узунова - юрисконсулт в общинско предприятие "Чистота": Повечето граждани съдействат. Представят документ за самоличност. Признават нарушението и се съгласяват с нас, но има и такива, които не искат да се легитимират и това затруднява и нашата дейност. В резултат на което сме получили съдействие от служители на Общинска полиция.

Някои от заловените на място пушачи се оправдават с липсата на достатъчно кошчета за боклук, според други обаче всичко е въпрос на възпитание.

- Кошът е до нас. Ще си хвърля фаса в коша. Няма да си го хвърля долу. За мен е грозно това.

Освен заради неправомерното изхвърляне на фасове, в европейската столица на културата могат да ви глобят с 50 лева и заради чопленето на семки. Така че отдихът ви в парка с пакет семки в ръка, може да ви излезе солено, ако не спазвате правилата.

Любопитното е, че до този момент общинските инспектори не са санкционирали нито един чужденец със семки или цигара в ръка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​В село Белащица представиха интерактивна светлинно-звукова инсталация
​В село Белащица представиха интерактивна светлинно-звукова инсталация
Стойките за превоз на велосипеди в градския транспорт на Варна не се използват
Стойките за превоз на велосипеди в градския транспорт на Варна не се използват