НОВИНИ

Глобализъм срещу изолационизъм на Световния икономически форум в Давос

Глобализация срещу изолационизъм. Това се очертава да е титаничният сблъсък на позиции на Световния икономически форум в Давос тази година. Той беше открит с реч на индийския премиер Нарендра Моди, който нареди протекционизма сред най-големите заплахи за света. А премиерът на Канада Джъстин Трюдо обяви, че 11 държави от Азиатско-тихоокеанския регион са готови да подпишат споразумение за свободна търговия без САЩ.

bnt avatar logo
от БНТ
20:28, 23.01.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Без да спомене нито веднъж името на Доналд Тръмп Моди - лидерът на една от най-големите развиващи се икономики, пламенно се противопостави на изолационистката политика в името на лозунга "Америка на първо място". Индийският премиер отбеляза, че глобализацията може и да е загубила част от привлекателността си, но вместо с изолационизъм, този проблем трябва да се реши с модернизация на създадените след Втората световна война световни организации - за да могат те да изпълняват мечтите на новите поколения.

Нарендра Моди, министър-председател на Индия: "Много общества и държави стават все по-интровертни. Все едно се случва обратното на глобализация. Отрицателният ефект от тези нагласи и погрешни приоритети е не по-малко опасен от климатичните промени и тероризма."

Моди обяви, че Индия е постлала червен килим за всички инвеститори и заяви, че страната му е сред малкото изпълняващи ангажиментите си към Парижкото споразумение за климата, от което Тръмп оттегли Съединените щати, също както от споразумението за свободна търговия в Азиатско-тихоокеанския регион. А канадският премиер Джъстин Трюдо съобщи, че страните по това споразумение са се договорили днес да продължат без Вашингтон.

Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада: "С удоволствие съобщавам, че Канада и още 10 членки на Транстихоокеанското партньорство приключихме преговорите в Токио върху ново Всеобхватно и прогресивно споразумение."

Тръмп се очаква в Давос в петък. Днес той подписа указ за налагане на мита върху вноса в Съединените щати на перални машини и соларни панели, за да защити американската индустрия от евтиния внос. От 70-те политически лидери, които тази година ще бъдат в Давос, се очаква да обърнат внимание и на проблема с растящото социално неравенство, въпреки глобалния икономически подем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уседналостта дава предимство за първи клас
Уседналостта дава предимство за първи клас
Отново протести на фермери в Гърция
Отново протести на фермери в Гърция