В студиото на "Денят започва", доц. д-р Ахинора Балтакова коментира необичайните за сезона метеорологични условия, влиянието на глобалното затопляне и предвидимостта на времето.

Според доц. Балтакова релефът на Балканите предпазполага към дълги периоди на валежи и суша.

доц. д-р Ахинора Балтакова, геоморфолог в Софийският университет „Св. Климент Охридски“: Тук на Балканите ние сме с такъв релеф, че той е с много планини, с много набраздявания и много трудно може да се предвиди какво ще е времето над такава повърхнина. Затова, когато тук започне да вали, то си вали много продължително, когато обаче се засуши, тогава сушата е сравнително продължителна.

Тя сподели още, че няма такова нещо като предвидимост в такива метеорологични ситуации като тази в момента. Според нейните наблюдения зимите наистина са се променили в последния климатичен период.

доц. д-р Ахинора Балтакова, геоморфолог в Софийският университет „Св. Климент Охридски“: Хората трябва да се нагодят към климатичните промени, иначе те са обречени.
Жегите в Източна Канада отнеха живота на най-малко 19 души

Жегите в Източна Канада отнеха живота на най-малко 19 души

Жегите в източната част на Канада отнеха живота най-малко на 19 души. Горещата вълна се е настанила трайно в района на Квебек.