НОВИНИ

Глобалното затопляне променя размерите на вид птици

През последните 30 години климатичното затопляне в Арктика намали размерите и промени морфологичните особености на прелетни птици, които се размножават в северните части на Русия, но зимуват в Африка, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
14:10, 13.05.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Още
Глобалното затопляне променя размерите на вид птици

Малките на големите брегобегачи Calidris canutus се излюпват на Таймирския полуостров в северната част на Сибир, където климатичното затопляне се ускорява, но достигат по-малки размери от обикновено преди миграцията си към Западна Африка. Това е така, защото са се появили на бял свят прекалено късно и са пропуснали периода, когато популацията от комари - любимата им храна, е най-голяма, поясниха учени.

Изследване на спътникови снимки на Таймирския полуостров от 30 години показва, че с покачването на температурите снежната покривка по тези места се стопява все по-рано - понастоящем повече от две седмици по-рано, отколкото преди три десетилетия.

Когато стигнат до подходящия за тях хабитат за зимуване на брега на Мавритания, след като са прелетели 5000 км, тези птици отново са в неизгодно положение, тъй като по-малките им клюнове не достигат до предпочитаната от тях храна - мекотели в седиментите. Това принуждава големите брегобегачи да консумират друга храна, която не е толкова хранителна, и в резултат много от тях намират смъртта си.

Получените резултати подкрепят хипотезата, че телата на животните са с все по-малки размери, защото климатичните промени влияят върху способността им да консумират достатъчно количество подходяща за тях храна и това води до недохранването им. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромен пожар бушува на сметище близо до Мадрид
Огромен пожар бушува на сметище близо до Мадрид
В Стокхолм празнуват успеха на Поли Генова на Евровизия
В Стокхолм празнуват успеха на Поли Генова на Евровизия