НОВИНИ

Глоби до 4000 лв. за изгаряне на стари гуми и опасни отпадъци в Благоевград

Нови мерки срещу мръсния въздух в Благоевград. Кметът Румен Томов забрани изгарянето на стари гуми, дрехи или други опасни отпадъци, които отделят вредни емисии в атмосферата и са канцерогенни.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
16:12, 25.11.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

От общината в Благоевград обещават строг контрол и солени глоби за нарушителите, които продължават да палят стари гуми, кабели, отработено масло или други леснозапалими отпадъци.

Диана Стефанова, главен еколог на община Благоевград: Глобите за физически лица в случай, че бъде установено такова нарушение, са от 50 до 300 лева, а за юридически лица от 1 400 до 4 000 лева.

Общински служители ще следят дали благоевградчани спазват забраната. Ще проверяват всички сигнали. А от общината апелират към гражданите да бъдат активни и да сигнализират на горещия телефон винаги, когато забележат нарушение.

Диана Стефанова, главен еколог на община Благоевград: Гражданите трябва да разберат, че те са част от процеса по опазване чистотата на въздуха.

Два пъти през миналата седмица - във вторник и в сряда, от регионалната екоинспекция са отчели повишени стойности на фини прахови частици. Основен замърсител на въздуха остава битовото отопление, защото между 60 и 80 % от домакинствата тук се отопляват на твърдо гориво - с дърва или въглища. Отоплението на ток или газ остава прекалено скъпо за повечето домакинства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонтът на опасния мост между селата Ягодово и Катуница
Започва ремонтът на опасния мост между селата Ягодово и Катуница
Борисов поднесе венец на Мемориала на незнайния воин в парк Арлингтън (ВИДЕО)
Борисов поднесе венец на Мемориала на незнайния воин в парк "Арлингтън" (ВИДЕО)