Нови мерки срещу мръсния въздух в Благоевград. Кметът Румен Томов забрани изгарянето на стари гуми, дрехи или други опасни отпадъци, които отделят вредни емисии в атмосферата и са канцерогенни.

Благоевград

От общината в Благоевград обещават строг контрол и солени глоби за нарушителите, които продължават да палят стари гуми, кабели, отработено масло или други леснозапалими отпадъци.

Диана Стефанова, главен еколог на община Благоевград: Глобите за физически лица в случай, че бъде установено такова нарушение, са от 50 до 300 лева, а за юридически лица от 1 400 до 4 000 лева.

Общински служители ще следят дали благоевградчани спазват забраната. Ще проверяват всички сигнали. А от общината апелират към гражданите да бъдат активни и да сигнализират на горещия телефон винаги, когато забележат нарушение.

Диана Стефанова, главен еколог на община Благоевград: Гражданите трябва да разберат, че те са част от процеса по опазване чистотата на въздуха.

Два пъти през миналата седмица - във вторник и в сряда, от регионалната екоинспекция са отчели повишени стойности на фини прахови частици. Основен замърсител на въздуха остава битовото отопление, защото между 60 и 80 % от домакинствата тук се отопляват на твърдо гориво - с дърва или въглища. Отоплението на ток или газ остава прекалено скъпо за повечето домакинства.