Рибари продължават да бракониерстват по поречията на реките Струма и Места. Най-много актове са написани на хора без редовен билет. Има обаче доста по-сериозни и фрапиращи случаи, при които са използвани забранени мрежи, повече въдици и други. Най-високата глоба от началото на година е на стойност 3000 лева.

Благоевград

Обикновено бракониерите избират по-закътаните места покрай реките, отбивките с повече растителност. Крият се и под мостовете. Инспекторите от агенцията по рибарство и аквакултури обаче знаят къде да ги търсят и от началото на годината са съставили близо 60 акта. Конфискували са десетки въдици и мрежи, а от язовир „Стойковци” са иззели и лодка.

Иван Попов, главен инспектор в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури - Благоевград
„В миналата седмица заловихме такъв бракониер с 25 мрежички в чантата. Беше и без редовен риболовен билет, а имаше и един чувал уловена маломерна риба. Мряната, допустимият размер за задържане във рибарника, е от 17 см нагоре, а независимо в какво състояние е уловена, тя трябва да се връща обратно в реката. Него го грози глоба вероятно не по-малко от 1500 лева.”

"Тука не съм виждал, но има ги и такива."

"Те обикновено, който бракониерства, гледа да е сам. Не е хубаво това, което го правят, и би трябвало да не ползват такива работи, защото без туй рибата е малко."

Инспектори казаха, че продължават с проверките по поречията на реките и язовирите в региона.