НОВИНИ

Глоби за партиите, които не защитават личните данни на следващите евроизбори

Европейската комисия представи препоръки към политическите партии и фондации в държавите от ЕС за това как да защитават личните данни на гражданите по време на кампанията за следващите европейски избори, да гарантират прозрачността на политическата реклама и да избегнат опасността от кибератаки. Неспазването на препоръките ще доведе до глоби за партиите и отнемане на европейското им финансиране.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:22, 13.09.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Брюксел предлага поредица от мерки, които националните власти и партиите трябва да следват.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество: "Днес изпращаме много силно послание - от една страна защитата на данните за нас е ценност, затова препоръката, както към България, така и към всички останали членки е политическите партии да обърнат много сериозно внимание на това, че данните на хората трябва да бъдат защитени. И когато техните данни бъдат използвани за проучвания или с други цели с цел разпространение на съобщения в социалните мрежи, те трябва да дават своето изрично съгласие".

ЕК ще следи и за това дали партиите гарантират прозрачността на рекламата онлайн и дали предоставят информация за размера на средствата, които отделят за нея.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество: "Ако това не се случи, изпращаме много сериозен сигнал - 5 процента от годишния доход на европейската партия глоба и невъзможност за нея да кандидатства става за европейско финансиране в годината, в която следва налагането на глобата".

Еврокомисията е създала работна група, която заедно с избирателните комисии и агенциите за защита на личните данни в отделните държави ще следи за спазването на правилата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Могерини в Скопие: Ключовете за вашето бъдеще са във вашите ръце, ЕС е отворен
​Могерини в Скопие: Ключовете за вашето бъдеще са във вашите ръце, ЕС е отворен
Наказания за петима служители на Летище София заради непроверени пътници
Наказания за петима служители на Летище София заради непроверени пътници