Над 2000 фермери с повече от 300 трактори щурмуваха центъра на финландската столица Хелзинки в знак на протест срещу антируските санкции. Според бранша доходите на фермерите са се свили с 40% от миналата година. С лозунги „Къде са парите за...

Над 2000 фермери с повече от 300 трактори щурмуваха центъра на финландската столица Хелзинки в знак на протест срещу антируските санкции. Според бранша доходите на фермерите са се свили с 40% от миналата година.

С лозунги „Къде са парите за компенсации“ и "Няма ферми – няма ядене“ производителите шестваха на централния площад пред сградата на парламента. Фермерите се оплакват, че след въвеждането на руските ответни мерки изкупните цени на млякото във Финландия са паднали със 17%, на картофите – с 21%, на свинското – с 16 на сто, на телешкото – до 8%. Освен вдигането на санкциите земеделците и животновъдите настояват за държавна подкрепа на сектора и незабавна финансова помощ, която да покрие поне част от претърпените загуби.

Протестът приключи без произшествия в късния следобед. Митингът блокира центъра на финландската столица и създаде километрични задръствания. Производителите от всички региони на страната се заканиха отново да щурмуват столицата, ако властите не изпълнят исканията им.