НОВИНИ

Гневни протестиращи нахлуха в сградата на общинския съвет на Кенсингтън и Челси

Десетки гневни протестиращи нахлуха днес следобед в сградата на общинския съвет в лондонския квартал Кенсингтън и Челси, на чиято територия се намира изгорелият блок със социални жилища Гренфел тауър.

bnt avatar logo
от БТА
19:22, 16.06.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света
гневни протестиращи нахлуха сградата общинския съвет кенсингтън челси

Протестиращите преодоляха автоматичната врата, водеща към първия етаж и бяха спрени на стълбището към втория етаж от няколко частни охранители. Разменени бяха удари и атмосферата се нажежи. Някои от нахлулите напуснаха сградата, но други отказаха да я напуснат.

Стотици се бяха събрали пред кметството. "Искаме справедливост" и "Срам за вас", "Убийци", скандираха демонстрантите. Някои от протестиращите носеха плакати с надпис "Справедливост за Гренфел". Те показваха пред медиите плакати със снимки на лица, които все още са обявени за изчезнали. Дузина полицаи, включително конни, охраняваха демонстрацията.

Отделен протест на около 200 души имаше и при метростанция Нотингхил с настояване за по-бързи действия от общинските съветници, отговарящи за жилищното настаняване на останалите без дом.

Лондон изпитва хроничен недостиг на жилища и протестиращите се опасяват, че общината ще ги настани в жилища далеч от общността им. Хората се страхуват да не би да ги принудят да напуснат Лондон, отбелязва АП.

Полицията потвърди смъртта на 30 души при пожара, но според неофициални източници, цитирани от Скай нюз, жертвите може би са около 70. полицията се опасява, че претърсването на сградата ще отнеме месеци, а идентифицирането на някои от жертвите може да се окаже невъзможно.

След пожара, случил се в нощта на вторник срещу сряда, мнозина отправиха остри критики към управлението на жилищния блок, което сметнаха за недостатъчно добро. Според мнозина това се е дължало на факта, че жилищата са социални. Предупрежденията за опасност от пожар са били пренебрегвани в продължение на години.

Смята се, че облицовката на фасадата, извършена миналата година, също е помогнала за разпространяването на пламъците. Според в. "Таймс" използването на подобен метод за облицовка е забранено в САЩ при сгради, по-високи от 12 метра, отбелязва Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов претърпя успешна операция
Бойко Борисов претърпя успешна операция
Раздадоха националните литературни награди Христо Г. Данов
Раздадоха националните литературни награди "Христо Г. Данов"