НОВИНИ

Няма да свалят номерата на колите без застраховка "Гражданска отговорност"

КАТ вече ще отписва служебно регистрацията на автомобили без застраховка "Гражданска отговорност". Регистрацията ще се заличава и подновява автоматично, без да ходим до гише и да плащаме допълнителни такси. Новите правила в Кодекса за застраховането влязоха в сила в началото на годината, но ще се прилагат от февруари, тъй като трябва да се изгради специална информационна система, уточниха застрахователи. Целта на промените е да пресекат източването на българския Гаранционен фонд от чужди граждани, които карат български автомобили зад граница без застраховка.

Александър Марков
от Александър Марков
14:37, 19.01.2016
5920
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

В момента, в който застраховката ни изтече, Гаранционният фонд ще ни уведоми с писмо да я подновим. Ако не го направим, Фондът ще сигнализира в КАТ. След това втори път "Пътна полиция" ще ни прикани да подновим "Гражданската отговорност". Ако и тогава не го направим, регистрацията ни ще се заличава автоматично.

Кольо Делев, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери: "В момента, в който ти не си сключил застраховка в 14-дневният срок, който ти дава Гаранционният фонд, например на 15-ия ден ти дерегистрират автомобила и в момента, в който сключиш застраховката, на следващия ден ще имаш отново възстановена регистрация."

Това автоматично 24-часово възстановяване, обаче, ще е възможно едва след първи юли. Дотогава Гаранционният фонд и КАТ ще сверяват информационните си масиви един път седмично. Експертите посрещнаха промените противоречиво. Според едни, те ще дисциплинират шофьорите да сключват застраховка и да не рискуват.

Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи: "700 000 автомобила, по данни на ГФ, в момента са без Гражданска отговорност. Ако те направят ПТП и увредят имущество, или не дай си Боже, друг човек - то тогава те ще трябва да плащат и да вадят от джоба си хиляди левове и ако сега ще спестят едни 200 лева, впоследствие може да се окаже, че дължат 200 000."


;

Според други, механизмът, който е замислен да пресича източването на българския Гаранционен фонд от чужди шофьори, няма да сработи. Сега чужденци масово карат български автомобили зад граница без застраховка и при ПТП нашият фонд поема щетите.

Алекси Стратиев, бивш началник на "Пътна полиция": "Не виждам как чуждите застрахователи, които имат такова събитие, ще се съгласят, че този автомобил го няма в правния мир, че той е дерегистриран, при положение, че при тях стои един автомобил с регистрационни номера и с документи за регистрация."

- Ако служебно се заличава регистрацията и след това служебно се подновява, ще ви спести едно ходене до КАТ, пари от такси? - Е, да, по принцип, да. Няма да ходиш да си губиш времето в КАТ. - Тоест, вие сте "за"? - Да.

- От тази гледна точка е по-добре, да. Ако една кола не е в движение, по-добрият вариант е.

Експертите напомнят, че ако все пак нямаме "Гражданска отговорност", но се осмелим да подкараме автомобила, ще отнесем глоба от 550 лева заради две нарушения: за липса на застраховка и за шофиране на автомобил без регистрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасиха туристи, блокирани в дълбокия сняг във великотърновско село
Спасиха туристи, блокирани в дълбокия сняг във великотърновско село
Почина френският писател Мишел Турние
Почина френският писател Мишел Турние