НОВИНИ

Първите домове на пострадалите в Хитрино ще са готови до празниците

До края на годината първите домове на пострадалите в Хитрино ще бъдат готови. В навечерието на годишнината от жестоката трагедия, при която 7 души загинаха, а 29 бяха тежко ранени, от камарата на строителите заявиха, че 10-те къщи, които дариха са завършени. Част от хората ще могат да получат ключовете си преди празниците. На този фон в момента в Хитрино се провежда спешно заседание на общинския съвет. Причината - внезапна проверка на омбудсмана Мая Манолова заради сигнали за неправомерно разпределение на финансови средства от дарителския фонд на БЧК.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:01, 06.12.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
Неждет Мурад: "Почти всички хитринчани с малки изключения ползват лекарства за успокоение на нервната си система."

Година по-късно възстановянето на Хитрино продължава. Една от първите готови къщи е на Рейханя и Севги. Двете сестри изгубиха родителите си в огнения ад. Тук е бил епицентърът на взрива. Рейханя разказва, че трудно ще започне живота си отначало и иска да напусне селото. При всяко едно преминаване на влак през през гарата спомените се завръщат.

Рейханя Рагуб: "Нямам силата и смелостта да продължа живота си."

До края на годината всички 10 къщи, дарени от камарата на строителите, трябва да са завършени. Строителството им започна през лятото, а всяка една струва близо 120 хиляди лева.

Инж. Симеон Пешов, почетен председател на КСБ: "Не цената ни е движела. Движело ни е чувството за отговорност, дадена дума, свършена работа навреме".
Владимир Житенски, зам.-председател на КСБ: "Отне доста време проектирането, за да влезнех в духа на хората и това което искат да обитават, за да се чувстват в собствения си дом. Даваме надежда на тези хора да продължат по някакъв начин, когато имат покрив над главите си. Това е частица надежда за ново начало. Още веднъж казвам, че сме горди с това, което направихме."

Работата по останалите 14 къщи, които се строят с пари на държавата продължава. 65 къщи са с изцяло сменени покриви. От дарителската кампания на БЧК остават близо половин милион лева, които ще отидат основно за обзавеждане. Всяко домакинство има досие, където се събира цялата документация за покупките.

Василка Каменова - зам.-генерален директор на Българския червен кръст: "Нашите проверки и контроли, които сме направили не сме установили да има някакво злоупотреба или опит за измама както от страна на администрацията в община Хитрино, така и от самите хора."

От местната администрация обещават, че тази зима няма да има хора във фургони. Няколкото човека, които живеят в тях, ще бъдат преместени в кризисен център в Шумен, докато новите им домове станат готови.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп признава Ерусалим за столица на Израел
Доналд Тръмп признава Ерусалим за столица на Израел
Забраниха продажбата на общински жилища в Свищов
Забраниха продажбата на общински жилища в Свищов