НОВИНИ

Годишна среща на бизнеса с правителството

Бизнес и правителство се срещнаха отново за 12 път в София. Тема на разговор освен Европредседателството, липсата на кадри за индустрията и миграцията, бяха също така протестите, банките и сигурността в Евросъюза. Какво интересуваше бизнеса и какво отговориха от правителството, вижте в следващия репортаж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:54, 30.01.2018
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Срещата между представителите на бизнеса и правителството продължи три часа. Основните теми бяха липсата на достатъчно кадри и конюктурата на пазара в момента.

Бойко Борисов - министър-председател: Що се касае по икономиката, по финансите, мисля че ние сме от най-дисциплинираните в ЕС. Спазваме стриктно правилата.

По данни на финансовото министерство са нужни спешни инвестиции в средното образование, за да се задържат повече млади хора у нас, така че да има кадри за бизнеса. Допълнителен стимул за това са и нарастващите заплати.

Владислав Горанов, министър на финансите: Започват да растат доходите, което е потенциален фактор за запазване на хората вътре в България и това съответно е фактор за бърза конвергенция за съответните нива на ЕС като брутен вътрешен продукт.

Данните, че нивото на корупцията у нас е сред най-високите е преувеличено, смята финансовият министър.

Владислав Горанов, министър на финансите: Колкото пъти ни връщате към темата с корупцията,толкова пъти ще ви отговаряме, че сте чели неактуална социология. Едно общество, което постига един от най-големите ръстове на икономиката в България няма как да е най-неуспешното от гледна точка на правила. А правилата сами по себе си, ако съществуват и ако се спазват, корупцията остава само вестникарско внушение.

Премиерът Борисов още веднъж изтъкна основният приоритет на България по време на Европредседателството, а именно да бъдем връзката между Западна Европа и Западните Балкани.

Бойко Борисов - министър-председател: Полагаме огромни усилия, политическият елит на Балканите усеща, че сега е момента да демонстрираме и мъдрост, и смелост и разум и да докажем на колегите от Европа, че не генерираме проблеми, а можем да генерираме успехи, можем да генерираме и места за добри инвестиции.

Според Димитър Цоцорков, който е един от собствениците на една от най-големите добивни компании у нас, наистина в момента може да се говори за подем на бизнеса в страната.

Димитър Цоцорков, бизнесмен: Статистиката и фактите говорят, че наистина има ръст на икономиката, има увеличаване на инвестициите има бизнес оптимизъм, така че като цяло мисля, че тенденцията е положителна, разбира се има още много работа и още много какво да се желае.

Това показва и банковата статистика. Управителят на БНБ обясни, че в момента банковият сектор се намира в добра кондиция, лошите кредити са под 11%.

Димитър Радев, управител на БНБ: Печалбата в сектора, нещо което ще бъде обявено до няколко дни е 1 милиард и 200 милиона лева.

Премиерът Бойко Борисов коментира и различните протести в страната като изтъкна, че всъщност те се плащат от самите протестиращи, защото са нужни допълнителни пари за охраната им от жандармерията. Що се отнася до протестите на природозащитниците срещу промяната на плана за Пирин, той сподели впечатленията си от едно от последните си пътувания зад граница.

Бойко Борисов - министър-председател: Е сега в Давос няма на баир - по десет лифта, няма баир без десет лифта. Броя, броя, броя, изсечена гората, писти, писти, а ние искаме едно лифтче, само едно лифтче и протести, протести, протести за един лифт.

Заключението от срещата с бизнеса - най-важното е растежът на българската икономика да се запази и дори да се увеличи, за да може страната ни да се доближи до членството в еврозоната, и да привлича нови инвеститори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов облик на улица „Отец Паисий“ в Пловдив
Нов облик на улица „Отец Паисий“ в Пловдив
Новият устройствен план на Борисовата градина беше представен на експертен съвет
Новият устройствен план на Борисовата градина беше представен на експертен съвет