НОВИНИ

Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в местността "Предел"

115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание беше отбелязана край скулптурната композиция "Илинден" в местността "Предел".

bnt avatar logo
от БНТ
12:27, 05.08.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Във въстанието от 1903 година загиват над 200 местни жители, подпалени са няколко села, както и християнските квартали в единствения град Разлог, който е местният център на бунта. Десетки признателни българи и официални гости отдадоха почит на загиналите в борбата за свобода.

Народни представители, кметове, патриоти и потомци на загиналите отрупаха монумента с венци и цветя, а Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна литургия. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прие рапорта на почетния караул и заедно с кмета на Разлог Красимир Герчев припомниха паметните събития, героизма и саможертвата на българските бойци от преди 115 години.


Цвета Караянчева, председател на НС: "Всяка година тук идват потомци на илинденци, за да заявят, че България е единна и неделима и никой не може да сее разкол. Тук, на този мемориал, този пиедестал на гордостта, храбростта и саможертвата, се прекланяме пред подвига на дедите ни, оставили своите кости пред олтара на отечеството. И тук 115 години след избухването на Илинденско-Преображенското въстание се събираме с преклонение".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магията на Камино: Хиляди хора изминават стотици километри пеша
Магията на Камино: Хиляди хора изминават стотици километри пеша
Протести на израелски друзи срещу закона за националната държава
Протести на израелски друзи срещу закона за националната държава