Огромни опашки се извиха днес пред магазините на „Епъл“ в големите китайски градове преди пускането на „Айфон 10“ (iPhone X) - най-скъпия до момента смартфон на американската компания, предаде ДПА.

© БТА

„Не спах миналата нощ“, разказа пред новинарския сайт „Цземян“ мъж, дошъл в магазин в мола Тайкули в пекинския квартал Санлитун. „Толкова се вълнувам“, добави той.Над три часа, след като магазинът отвори, десетки хора още чакаха на опашка да получат айФоните си по предварителни заявки. Други се тълпяха пред магазините на „Епъл“, за да разгледат смартфона и да изпробват новата му технология за лицево разпознаване.

„Обичайно е за китайците“, коментира асистент в магазина. „Трябва да имаш айфона още на първия ден“, уточни той.

Моделът с по-голямата памет - 256 гигабайта - се продава за 9688 юана (1463 долара). За онези, които обаче не са си го поръчали предварително, десетки препродавачи го предлагат с 500 до 1000 юана надценка пред магазина.

Премиерата на новия модел на американската компания следва премиерата на „Айфон“ 8 преди няколко седмици - подобрена версия на флагмана от предишната серия на успешната марка смартфони, която беше белязана от вял интерес. Според директора на „Епъл“ Тим Кук най-новият модел на марката бележи един от най-големите технологични скокове досега. Апаратът може да се похвали с голям OLED дисплей с малки рамки, технология за лицево разпознаване и камера с два обектива.

© БТА