НОВИНИ

Голото мъжко тяло в изложба

За първи път у нас голото мъжко тяло е поставено в центъра на мащабна изложба, подредена в залите на Софийската градска художествена галерия. 100 произведения на известни български художници показват възприятието си за мъжката еротика. За разлика от голото женско тяло, което често е обект на подобни експозиции, досега мястото на мъжката фигура в изобразителните изкуства не е било обект на изследване и настоящата изложба е крачка именно в тази посока. Подобни експозиции са приемани нееднозначно в други европейски столици, тепърва ще разберем как българската публика ще реагира на това събитие.

Цанка Николова
от Цанка Николова
10:42, 25.02.2017
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Картини и скулптури, изобразяващи голото мъжко тяло в различни пози през очите на 54 знакови български художници, сред които и 5 жени. Изложбата показва развитието при изобразяването на мъжката фигура, промяната на художествения език, както и с какво мъжкото тяло е било вдъхновяващо за различните автори.

Аделина Филева, директор и куратор в СГХГ: Съвсем видно е това, че в 1856 година творбата ще има, както ние я наричаме музеен колорит, а в 30-те години тя ще има съвсем друг художествен език, много по-цветен, по-непринуден бих казала.

На изложените картини моделите рядко изразяват крайна емоционалност. Най-често те са доста сдържани.

Пламен Петров, куратор: В Европа много често днес се говори за хомоеротичното желание, което излъчват моделите, което всъщност пронизва цялата история на човечеството, дори тръгвайки от Античността също може да го открием. В България това почти не присъства, то е наистина много плахо, има една своеобразна прикритост.

Според кураторите на изложбата, българският художник изобразява модела изключително вярно, но много неумело при изразяване на чувствеността му. Несъмнено обаче най-силно се усеща въздействието на мъжката фигура при изложените в експозицията скулптури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Най-малко 42 души са загинали при бомбени атентати в сирийския град Хомс​
​Най-малко 42 души са загинали при бомбени атентати в сирийския град Хомс​
Доналд Тръмп - акцент в карнавалите по света
Доналд Тръмп - акцент в карнавалите по света