НОВИНИ

Горският пожар край Ардино изпепели над 1000 декара гора

Голям пожар гори в района на Ардино, Кърджалийско. Огнената стихия вече е обхванала около 1000 дка борова гора. Предотвратено е запалването на къщи в близки населени места, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция по горите. Към момента няма данни за пострадали и застрашени хора.Горски служители и пожарникари спасиха от огъня къщи в близките населени места. Още за потушаването на огъня от кореспондентите ни в Кърджали.

bnt avatar logo
от БНТ
20:49, 29.07.2016 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Под заплаха са жителите на три махали и един квартал на Ардино. В района са концентрирани сили от областите Кърджали и Смолян, в гасенето участват и много доброволци. Два военни хеликоптера се включиха в акцията за потушаването на пожара. Община Ардино има готовност да евакуира застрашените хора.

Пожарът е пламнал малко преди 12 часа. Според местните жители пламъците са тръгнали от лагер на роми - дървосекачи. Полицията вече е задържала двама души, които дават обяснения. Най-застрашени са хората от село Родопско и квартал Веселиново. Пламъците са спрени на метри от първите къщи, много хора се подготвиха сами да гасят.

Община Ардино има готовност да подслони хората от застрашените села, пряката опасност вече е преминала, но пожара продължава да се разраства.

В гасенето участват над 20 пожарни коли и много горски работници и доброволци. Опасенията са, че заради силния вятър пожари могат да пламнат и в съседните горски масиви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18-годишен варненец създаде социална мрежа
18-годишен варненец създаде социална мрежа
Трактор с ремарке се блъсна в електрически стълб и предизвика пожар
Трактор с ремарке се блъсна в електрически стълб и предизвика пожар