НОВИНИ

Голям интерес има към Епископската базилика в Сандански

След възстановяването в автентичен вид на Епископския комплекс от 5-6 век в град Санаднски, хиляди българи и чужденци са посетили раннохристиянския обект. Интересът на посетителите е голям, защото базиликата е христоматиен пример затова как е изглеждал един храм преди 1500 години, в периода на разпространение на християнската религия. В комплекса туристите могат да видят изцяло запазеното помещение, където се извършвал ритуала на Светото кръщение.

bnt avatar logo
от Надежда Василева
19:30, 02.01.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Едно от сакралните пространства на този комплекс е баптистерия - това е мястото, където се извършвало тайнството на светото кръщение. Помещението има кръгла форма, в центъра му е разположен басейн, в който трикратно се потапяли във водата кръщаващите се, избрали християнската вяра.

Владимир Петков, директор на Археологическия музей в Сандански
„Кръщаването се извършва в големи помещения с басейн, на възрастни хора, тъй като се считало, че с кръщаването се опрощават и всички грехове и човек който е кръстен трябва да разбира правилно вярата. И тъй като това е ставало масово, нашата сграда е с диаметър от 11 метра, има една голяма писцина – басейън, който може да се стигне по 4 стъпала има и 4 ниши така че можело да бъдат извършвани до 4 кръщенета в баптистерия.”

Вече е направен тук първият християнски ритуал за кръщаване. Семейството на Емил Баханов от Сандански е първото, което избира тайнството на светото кръщение на тяхната дъщеричка Мила да се направи в този обект.

Емил Баханов
"Аз, работя като учител по история в местно училище и решихте, че това ще е най-доброто съответно за мойта дъщеря. Няма как по-християнско място да намерим по принцип в цялата държава от местото, в което се намираме сега-този раннохристиянски епископски комплекс.”

Интересът към древния храм нараства все повече, защото мястото е свято и могат да се видят образци на раннохристиянското изкуство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезание с камили в Северен Китай
Състезание с камили в Северен Китай
Прогнози за бизнеса през 2017 година
Прогнози за бизнеса през 2017 година