НОВИНИ

Голям интерес към концерта на Детския радиохор в аулата на Софийския университет

В Дните на Японската култура у нас и тази година за шести път участват малките певци на покойния маестро Христо Недялков на Детския радиохор. Концертът им от наши и японски детски песни препълни аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

bnt avatar logo
от БНТ
11:16, 20.10.2018
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Те са известни навсякъде - от началото до края на света. Но може би най-много в Началото, в Япония. Сагата на малките певци - на тази вибрираща, островна гърбица земя, започва през 1967 г. по новия Път на коприната от София до Токио.

Н. Пр. Масато Ватанабе посланик на Япония в България: Ангелогласните хористи на маестро Недялков са неотменима част от Моста на приятелството между Япония и България.

Японците ги наричат "Нашите ангелски гласове". Затова така и нарекохме документалните ни филми на БНТ за турнетата им. Хората ги познават там - от Хокайдо на север до Окинава на юг. Песни на маестро Христо Недялков и други наши композитори са в японските учебници по музика от първи до последния клас.

И тази връзката не е еднопосочна. Японски детски хорове пеят на български наши песни и идват в България. През 2002 година Маестрото и децата му получиха почетното звание "Посланик на европейската култура". Може да се добави - на българската и световната култура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството в Черна гора одобрява глоби, ако не се става на химна
Правителството в Черна гора одобрява глоби, ако не се става на химна
Откриха възобновената костница в храм-паметника „Св. Иван Рилски в Кресна
Откриха възобновената костница в храм-паметника „Св. Иван Рилски" в Кресна