НОВИНИ

Голям протест на превозвачите ще блокира центъра на Букурещ днес

Голям протестен митинг на превозвачите ще блокира центъра на Букурещ днес, съобщават румънските издания. Превозвачите, които организират протестни акции от няколко седмици срещу поскъпването на застраховка Гражданска отговорност, планират за днес голям митинг, в който се очаква да се включат 5000 превозни средства в Букурещ и други 100 000 в цялата страна.

bnt avatar logo
от БТА
09:38, 15.09.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света
голям протест превозвачите блокира центъра букурещ

Въпреки че вчера правителството прие извънредно постановление, предвиждащо замразяване на цените на застраховка Гражданска отговорност за шест месеца, протестиращите превозвачи заявиха, че това не е достатъчно и не отмениха планирания за днес протест.

Националният съюз на пътните превозвачи в Румъния обясни, че правителството възнамерява да замрази тарифата на застраховката при максимална стойност от 18 500 леи (еврото се разменя за 4,45 леи), докато превозвачите предлагат други прагове, вариращи от 1050 леи за леки автомобили на юридически лица до 2129 леи за пътнически автобуси.

Премиерът Дачиан Чолош уточни, че максималният праг ще бъде определен не от правителството, а от Службата за финансов надзор в рамките на 30 дни от приемането на извънредното постановление. Същевременно правителственият говорител Ливиу Йолу заяви снощи, че текстът на нормативния акт ще бъде публикуван в сайта на министерството на финансите, където превозвачите ще могат да го прочетат и да решат дали да продължат с протестите или не, но няма да има повече преговори с тях.

Електронното издание на в. "Ромъния либера" посочва, че стотици автомобили вече са се събрали на площада пред сградата на правителството. Протестът, който доведе до редица ограничения на пътното движение в централната част на румънската столица, ще продължи от 09.00 до 15.00 часа.

Превозвачите са недоволни, че дават твърде голяма сума за задължителната застраховка Гражданска отговорност. Така през 2012 г. полицата за товарен камион е струвала 300 евро, през 2013 г. - 700 евро, през 2014 г. е достигнала 1000 евро, в края на 2015 г. - 3500 евро, а през юли 2016 г. е превишила 5000 евро, според съобщение на Националния съюз на пътните превозвачи в Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът обяви 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство
Парламентът обяви 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство
Забраната за движение на каруци в Сливен влиза в съда
Забраната за движение на каруци в Сливен влиза в съда