НОВИНИ

Голяма част от сградите в Русе са с нефункциониращи гръмоотводи

В сезона на летните бури и опасността от мълнии, повечето сгради в Русе са с неработещи гръмоотводи. Не липсват и русенци, които се възползват от липсата на контрол и режат части от инсталациите, докато си ремонтират жилищата.

bnt avatar logo
от Андрей Кючуков
09:40, 30.06.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Близо 65 000 са жилищните сгради в Русе. За над 300 от тях отговаря професионалният домоуправител Цветелин Цонев. Казва, че гръмоотводните инсталации най-вече на старите панелни блокове са неизползваеми.

Цветелин Цонев, професионален домоуправител: На много места липсват самите гръмоотводи горе на покривите. Там, където ги има, не е гаранция, че са свързани долу с тези, които са в земята... навсякъде са в трагично състояние.
Георги Георгиев: Притеснява ме, може да падне наблизо гръм... на 20 метра от мен е падал гръм, не е приятно.

Задължение на етажната собственост е да поддържа сградата и съответните защитни инсталации. Какво обаче се случва на практика?

Цветелин Цонев, професионален домоуправител: При всякакви ремонти надолу по сградата на всеки му пречи, всеки реже, хвърля, маха.

Надежда все пак дават националната и европейските програми за саниране.

Никола Кибритев, директор на дирекция „Европейско развитие" в Община Русе: Ако мълниезащитната инсталация не отговаря на норматива, се предписва нейния ремонт... Със сигурност повече от половината не са били в добро състояние, затова сме ги оправили.

Тези програми обаче са обхванали само 40 от жилищните блокове в Русе. А до края на 2022 г. всички сгради у нас следва да имат технически паспорти и работещи гръмоотводни инсталации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чиновници и администратори първи ще бъдат заменени с изкуствен интелект
Чиновници и администратори първи ще бъдат заменени с изкуствен интелект
Скулптор с резачка дава нов живот на дървета във Враца
Скулптор с резачка дава нов живот на дървета във Враца